Afbeelding
Foto: pr

Koninklijke onderscheiding voor Cees Ahsmann uit Warmond

Algemeen Warmond

Warmond • Rugbyman in hart en nieren. Cees Ahsmann is al 50 jaar lid en als vrijwilliger actief voor Rugbyclub DIOK in Leiden. Op woensdagavond 13 september reikte burgemeester Carla Breuer hem een koninklijke onderscheiding uit. Ahsmann, woonachtig in Warmond, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Tijdens de jaarlijkse teampresentatie en sponsoravond van DIOK werd voormalig voorzitter Ahsmann verrast. Hij zat in totaal 24 jaar in het bestuur, waarvan 16 jaar als voorzitter. In die functie heeft hij veel betekend voor de rugbysport in Leiden en in Nederland. Onder zijn voorzitterschap werd er een nieuw onderkomen voor de rugbyclub gerealiseerd.

Hij heeft zich uitermate ingezet om de stad Leiden te promoten als locatie voor het Europese Rugbytoernooi. Door deze promotie is het EURO Rugby Toernooi, waaraan diverse clubs uit Europa hebben deelgenomen, in het sportcomplex van DIOK gehouden.

Van noodlijdend naar bruisende club

Hij heeft ervoor gezorgd dat rugbyclub DIOK uitgroeide van een noodlijdende, bijna failliete vereniging tot een bruisende club met meer dan 850 leden. DIOK is de op twee na grootste rugbyclub van Nederland en heeft meer dan tien kampioenschappen op zijn naam staan. 

Ook voor de Nederlandse Rugbybond is de inzet van de heer Ahsmann van grote betekenis geweest. Op een moment dat de bond in problemen verkeerde, is door zijn interventie de rugbybond van de ondergang gered. Dankzij een grote marketingcampagne die mede door hem is opgezet, heeft de rugbysport nationaal meer bekendheid gekregen en is in Nederland uitgegroeid tot een populaire sport.

Leidse sport

Onder de leiding van de Cees Ahsmann als voorzitter van DIOK zijn er diverse initiatieven door hem opgestart, waarmee hij van grote betekenis is geweest voor de lokale sport in Leiden en de regionale sport in het algemeen.

  • Oprichting Lionsclub Leiden DIOK
  • De Harde Leerschool Leiden
  • Rolstoelrugby Team QR DIOK Dragons
  • Stichting Leiden Sportzomer
  • Toetertoer, truckrun voor gehandicapten
  • Junior Kamer Leiden
  • Promotor Verenigde Sport Leiden
  • Herstructurering Sportpark De Mors Leiden

Ahsmann wordt geroemd om zijn visionair denken, zijn groot maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel en zijn belangeloze, niet aflatende inzet om de sport in Leiden en daarmee de gezondheid van de inwoners te promoten.

Uit de krant