Ben en Lieke tijdens hun wandeltocht dwars door Engeland en Schotland. | Foto's: pr.
Ben en Lieke tijdens hun wandeltocht dwars door Engeland en Schotland. | Foto's: pr. Foto: pr.

Vier maanden op pad: Vader en dochter wandelen 2.270 kilometer dwars door Groot-Brittannië

Algemeen Sassenheim

Sassenheim • Het was de wens van dochter Lieke, maar vader Ben Kraan zag het ook wel zitten: van het zuiden in Groot-Brittannië in vier maanden tijd naar het noorden wandelen. In mei vertrokken ze, en sinds vorige week zijn ze weer thuis. Een onvergetelijke ervaring rijker, met een adellijke titel als afsluiter.

In de tuin van het huis waar haar ouders nog steeds wonen, vertelt Lieke (35) over hun avontuur. Het is wennen om weer thuis te zijn. Na maanden bijna elke dag wandelen, in de natuur zijn en veel groen om je heen, is de overgang naar het ‘gewone’ leven groot. Het wandelen van Lands End, in het zuiden van Engeland, naar het noordelijke John ‘O Groats was haar idee. Het is een bekende route, maar vooral voor fietsers, die de afstand in twee weken afleggen. “Ik wilde in eerste instantie de hele afstand in vier maanden alleen gaan wandelen, maar had mijn vader gevraagd of hij misschien een paar dagen mee wilde lopen. Na een week zei hij: ik loop alles met je mee.” Ze liepen al vaker met zijn tweeën. Ben (63): “Dan wandelen we een dag of vier. Maar nog nooit zo lang.” 

Voorbereiding

Het vergde een goede voorbereiding, zeggen ze, vooral qua materiaal. De route werd vooraf bepaald, maar ook wel eens aangepast. “Vanaf de start in Land’s End waren we van plan veel in onze tenten te slapen. Dat hebben we ook gedaan, maar tussendoor bleek een hotel of bed & breakfast ook erg fijn,” lacht Lieke. En zo deden ze meer aanpassingen. Ben: “De eerste dagen waren zwaar. We besloten langs de kust te lopen, maar hadden even geen rekening gehouden met het klimmen en dalen. Dat voelden we al snel. Toen zijn we routes ook gaan aanpassen en meer naar het binnenland getrokken.”

Soms alleen

De reis duurde in totaal 116 dagen, waarin ze het landschap, mede door de seizoenen, zagen veranderen. De eerste twee maanden hadden ze mooi weer, daarna volgden soms dagen vol Engelse regen. Vader en dochter hadden afgesproken 20 kilometer per dag te lopen. “Dan voelt het nog als een ontspanning wandeling.” Ook liepen ze soms een paar alleen. “Dan vertrok de één een half uurtje eerder, en dan zagen we elkaar weer bij de lunch.”

Onderweg kwamen ze mensen tegen, die het erg leuk vonden dat vader en dochter samen deze 2.270 kilometer wandelden. Maar soms was er ook alleen stilte. “De natuur, het is prachtig om er te wandelen. Dan zie je de hele dag niets anders dan groen om je heen,” zegt Ben. “Soms is het ook wel zwaar, want je gaat niet altijd over verharde paden. Wij kozen vaak bestaande ‘trails’, maar dan ga je dus ook door weilanden. En die zijn niet altijd even goed onderhouden,” lacht Lieke. Bijna gooide een scheenbeenvliesontsteking nog roet in het eten, maar na medisch advies en een paar dagen rust, kon Lieke toch weer verder.

Verjaardag

Op donderdag 7 september wandelden ze het laatste stuk. Met ballonnen aan de rugzakken komen ze aan het in noorden. Voor Ben extra bijzonder, want de finish was op zijn verjaardag. Daar had Lieke nog een verrassing voor hem. “Samen met mijn jongere broer Rik hebben we een stukje land daar gekocht. Als je dat doet, dan krijgt de eigenaar automatisch de titel ‘Lord’. Mijn vader is nu dus ook Lord of John ‘O Groats.’

Lieke heeft van alle voorbereidingen en de wandelreis weekvideo’s gemaakt. Kijk voor hun avontuur ook op www.youtube.com/@takeahikewithliek..


Uit de krant