Afbeelding

‘Ik heb bij nieuwe auto’s andere associaties’

Algemeen Teylingen

Column • Vrienden van ons hebben onlangs een nieuwe auto gekocht. Een paar weken geleden bracht dat vervoersmiddel hen hierheen, zodat we het van dichtbij konden bewonderen. Mooie auto, degelijk merk. Vuurrood met een zwart dak – hetgeen hun jongste kleinzoon de kreet ontlokte ‘opa heeft een brandweerauto zonder ladder!’.

Ik heb bij nieuwe auto’s andere associaties. Ik vroeg dus aan die vrienden of het klopte dat moderne auto’s niet meer standaard uitgerust zijn met een richtingaanwijzer. Door menigvuldige waarnemingen in het verkeer had ik namelijk geconstateerd dat het aantal mensen dat de moeite neemt zijn richtingaanwijzer te gebruiken bij het afslaan of het wisselen van rijbaan drastisch afgenomen is. Alsof dat ding ontbrak. Ook de automobielbranche moet blijkbaar bezuinigen, en waarom niet op een onderdeel dat toch al weinig gebruikt wordt? Op de radio hoorde ik iemand die vanwege die omissie was aangehouden uitroepen ‘maar ik weet toch zelf heel goed dat ik naar links ga, daar heeft een ander niks mee te maken…’ Gelukkig zat ik stevig op een stoel, anders was ik denk ik ter plekke omgevallen. Tegelijk verbaasde het mij niet: als we ons ergens de baas wanen over ons hele leven, dan is dat wel achter het stuur van onze eigen auto, het vehikel van het doorgeschoten individualisme… Trouwens, ik schreef ‘zijn’, maar er had evengoed haar richtingaanwijzer kunnen staan. Want wat me ook opvalt is dat er een hele horde chauffeurs van vrouwelijke kunne is die de snelwegen van dit land onveilig maken: ze zijn doorgaans halverwege de 30, hebben lange blonde haren en rijden in pittige kleine autootjes en bijna altijd veel te hard. En inderdaad: ook bij deze dames lijkt de richtingaanwijzer te ontbreken. Of gewoon kapot, dat kan natuurlijk ook, en dan heb ik niks gezegd… 

Onze vrienden vallen duidelijk niet in deze categorie: ze zijn kaal respectievelijk grijs en allang de 40 gepasseerd. Inderdaad, ze zijn van de generatie die op rijles heeft geleerd dat je je richtingaanwijzer moet gebruiken. Hun auto heeft er eentje, vertelden ze. Sterker nog: er begint als ik het goed begrepen heb iets te piepen wanneer ze naar links of rechts sturen zonder richting aan te geven, hetgeen betekent: gebruik dat ding dan ook, sufferd! Je kunt dat signaal negeren, maar dan ben je òf erg doof, of heel erg onverstoorbaar. Toegegeven, hopeloze gevallen houd je altijd en volmaakt zal deze wereld niet worden. Maar er is hoop, voor het moderne verkeer.

egbertvanderweide

Uit de krant