De start op vrijdagochtend bij het ochtendgloren levert altijd mooie plaatjes op. | Foto: pr.
De start op vrijdagochtend bij het ochtendgloren levert altijd mooie plaatjes op. | Foto: pr. Foto: pr./Henk Keijzer

Turfrace: Vaarspektakel van 78 kilometer vol strijd, historie en turf

Algemeen Warmond

Warmond • De jaarlijkse Turfrace wordt aankomend weekend weer gevaren. Inmiddels zijn negen schepen voor de race ingeschreven. Op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober varen er tevens vier lelievletten van de scouting mee, die hun eigen wedstrijdroute zullen volgen. Met het oog op de voorgaande jaren verwachten de organisatie dat deze editie van de Turfrace ook weer een spektakel zal worden waarin onderlinge strijd en concurrentie voor spannende momenten zullen zorgen.

De Turfrace is sinds jaar en dag een echte prestatietocht waarvoor in drie dagen in totaal 78 km afgelegd wordt met historisch zeilende bedrijfsvaartuigen door te zeilen, te bomen, te jagen of te roeien. Afhankelijk van het weer kan dat een loodzware tocht zijn, waarbij elk schip in het voordeel kan zijn in wisselende weersomstandigheden. Het doel van de wedstrijd is om de route net als vroeger zo snel mogelijk af te leggen en de zakken met turf zo snel mogelijk bij de finish af te leveren.

Start en finish

De start van de Turfrace is op vrijdag 29 september om 7.30 uur in Park Groot Leerust in Warmond. Tussen 15.00 uur en 18.00 uur zullen de schepen aankomen bij Watersportvereniging Vinkeveen Abcoude (WVA) in Vinkeveen. Zaterdag 30 september starten de schepen om 10.00 vanaf de WVA in Vinkeveen en gaan zij via Mijdrecht richting de Tolhuissluizen in Nieuwveen. Op zondag 1 oktober starten de schepen om 9.45 uur vanaf de Tolhuissluizen waarna de eerste schepen rond 12:00 uur in het park in Warmond worden verwacht voor de finish.

Volgsysteem

Alle drie de wedstrijddagen zijn de schepen via het Track & Trace systeem van de Stichting Zeilvaart Warmond online en op zondag op een groot scherm in de tent in het park te volgen. Voor de link naar de Track & Trace kunne geinteresseerden terecht op www.zeilvaartwarmond.nl of download de gratis app die zowel voor Android als iOS beschikbaar is. Op de website is ook een routebeschrijving te vinden en te downloaden voor toeschouwers die de turfrace met de auto of op de fiets willen volgen.

Uit de krant