Afbeelding
Foto: pr.

Vierde en laatste bundel Stuifduin vol columns over Voorhout (en nog steeds actueel)

Algemeen Voorhout

Voorhout • Twintig jaar geleden overleed Patrick van der Hulst. Hij schreef jarenlang wekelijks een populaire column over zijn leven in Voorhout. Deze week verschijnt de vierde en laatste bundel van ‘Stuifduin’.

“Ik hoop oprecht dat het Schoolverzamelgebouw flink gaat leven. Dat er lekkage komt. En dat je dan lekker in de gangen in de plassen kunt stampen.” Het is een zin uit één van de laatste columns van Patrick van der Hulst. Het gaat over de nieuwbouw van het Clustergebouw. Ruim twintig jaar later vertelt Miranda van der Hulst in het klaslokaal van de Avonturier, gevestigd in datzelfde gebouw, over haar jongere broer. Ze is vier jaar lerares, en in het tweede jaar moest ze extra aan haar broer denken, vertelt ze. “Ik dacht dat één van de kleuters wat enthousiast bezig was geweest, want er lag allemaal water op de grond. Later bleek er een enorme lekkage in de muur te zitten, en het water was ook onder de vloer gegaan. Zaten we hier een jaar met noodvloerbedekking. Toen dacht ik wel; nu heb je toch je lekkage!”.

Laatste boek

Het begon met een ingezonden brief, maar groeide uit tot een wekelijkse column ‘Stuifduin’ in de Voorhouter. Van 1996 tot 2002 schreef Patrick, werkzaam als tekstschrijver, wekelijks over het wel en wee in Voorhout. In 2003 overleed hij, op 29-jarige leeftijd. Toch liet hij, mede door zijn columns, een onuitwisbare indruk achter. Miranda besloot de columns te bundelen en uit te geven. Het resulteerde in drie eerdere boeken. En nu is er de vierde en laatste Stuifduin, die ‘toevallig’ tot stand kwam na een bezoek aan de Historische Kring Voorhout (HKV). Miranda: “Ik werd door school gevraagd om daar een tegel van de voormalige Antoniusschool, de voorganger van de Avonturier, af te geven. We raakten aan de praat, en de vrijwilligers van de HKV vroegen of ik nog columns had. Die laatste jaren, 2000, 2001 en nog twee columns uit 2002 lagen nog in een doos. Toen besloot ik om, mede op verzoek van de HKV, ook dit laatste boekje uit te geven.”

Herinnering

In deze laatste columnjaren schrijft Patrick over herkenbare situaties in zijn dorp. “Dan schreef hij over dat zijn fiets was gestolen op het station, of over in de file staan voor een rotonde.” Ook vond Miranda een dierbare column ook 1997 terug, die als eerste is terug te lezen.

Met de laatste bundel is het monnikenproject (Miranda typte alle columns over) afgerond. En daarmee ook de wens van haar broertje. “Patrick wilde altijd nog eens een boek uitbrengen. Het liefst trouwens een kinderboek, ik vond nog wat aantekeningen daarvoor. Maar op deze manier heeft hij toch vier boeken op zijn naam staan. Zo blijft de herinnering aan hem bestaan.”

‘Stuifduin, nog steeds actueel’ kost 10 euro en is te bestellen via stuifduin@gmail.com.

Uit de krant