Afbeelding

‘Ik ben de winnaar van de verkiezingen’

Algemeen Teylingen

column • Ik ben de winnaar van de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Ik was al jarenlang bezig met een opmars, maar dit keer hebben meer mensen dan ooit op mij gestemd. Ik ben daar uiteraard vreselijk blij mee. Ik voelde me namelijk flink belaagd, de laatste jaren. Uiteraard heb ik dat gevoel niet gecheckt op waarheid, dat was me teveel werk. Feiten zijn ook maar een mening. Ik hoorde van zoveel kanten dat ook andere ikken zich bedreigd voelden, dat het wel waar moet zijn.

Dus heb ik op mezelf gestemd. Dat leek me veruit het beste. Ik heb namelijk veel te verliezen. Meer dan ooit. Ik leef al 78 jaar in vrede. De welvaart is in die jaren alleen maar toegenomen. Hier en daar een dipje, maar al met al ben ik er alleen maar op vooruit gegaan. En velen met mij. Ik kan gaan en staan waar ik wil. Ik stuur al jaren elke collecte van de deur, ze zeggen dat alles aan de strijkstok blijft hangen. Dan kies ik toch liever voor mijn eigen strijkstok, of niet dan? Ik koop nieuwe spullen wanneer ik daar zin in heb. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Ik weet wel dat er een heleboel mensen zijn voor wie dat niet geldt: mensen met alleen AOW, mensen in de bijstand, asielzoekers. Maar als die nou ook op zichzelf stemmen, is er toch niks aan de hand? 

Uiteraard heb ik een stemwijzer geraadpleegd. De vragen waren helder, mijn antwoord stond er duidelijk bij. De partijen waar ik uitkwam, beloofden allemaal vooruitgang aan iedereen. Ik was doodsbang dat ik erop achteruit zou gaan: onderwijs, zorg, subsidies, ontwikkelingshulp, de EU en meer van die overbodige dingen: het kost handenvol geld! Dus heb ik gestemd voor minder belasting, minder geld naar het buitenland en geen geld meer naar dingen die ik niet zo belangrijk vind. En meer geld voor mijzelf: meer asfalt, meer loon, goedkoop gas en goedkope boodschappen. Hoe dat bekostigd moet worden hoef ik niet te snappen, dat zullen ze wel weten. 

Ik ga er in ieder geval niet voor betalen, ik kijk wel uit. Ik heb genoeg aan mijn eigen problemen: dat mijn nieuwe auto niet in mijn garage past. Ik hoop dat de regering daar eens wat aan gaat doen!

egbertvanderweide

Uit de krant