Dirk en Jaco Leenen kregen in april 2022 het koninklijk paar op bezoek. | Foto: archief/Martijn Beekman
Dirk en Jaco Leenen kregen in april 2022 het koninklijk paar op bezoek. | Foto: archief/Martijn Beekman Foto: archief/Martijn Beekman

Familie in de bollen: ‘Het is niet zo dat we tijdens het kerstdiner onze jaarcijfers bespreken’

Algemeen Voorhout

Voorhout • De tientallen bollenbedrijven in de omgeving staan elk jaar garant voor mooie bollenvelden en de bekende toeristenstroom om die te bekijken. Maar hoe gaat het er aan toe achter de schermen? Wat doen de kwekers aan duurzaamheid? En hoe is het eigenlijk om altijd met familie te werken? In de vijfdelige serie ‘Familie in de bollen’ gaan de deuren van de bedrijven open. Allereerst die van W.F. Leenen uit Voorhout. 

Door Lotte Zoet

In 1954 richtte Wilhelmus Franciscus Leenen het bollenbedrijf W.F. Leenen op. Wilhelmus, roepnaam Wim, groeide op in Warmond, de plek waar in de tweede helft van de negentiende eeuw bollen werden geteeld vanwege de goede grond. Wim was als kind al geïnteresseerd, en vooral het telen van narcissen sprong er uit. Op 1 juli 1954 schreef Wim zich in bij de Kamer van Koophandel als traditioneel Warmonds bollen- en bloementeeltbedrijf. In 1974 kwam oudste zoon Jaap bij het bedrijf en datzelfde jaar verhuisde de familie naar Sassenheim, om daar een stuk grond te kopen. 

Ondertussen heeft de derde generatie Leenen het bedrijf overgenomen. Op 1 juli 2000 trad oudste zoon van Jaap, Jaco, in de voetsporen van zijn vader. Een paar jaar later volgde ook broer Dirk. Inmiddels in het bedrijf gevestigd aan de Loosterweg in Voorhout. “Het is een echt familiebedrijf,” vertelt Dirk (40). “Het samenwerken met een broer is niet lastig. Het is belangrijk dat we beiden ons eigen ding hebben in het bedrijf. We zitten niet constant op elkaars lip. Als kind hadden we nog wel eens ruzie, maar dat is allang niet meer zo. Daarnaast houden we werk en privé altijd gescheiden, het is niet zo dat we tijdens het Kerstdiner onze jaarcijfers bespreken.” 

Over de overname van het bedrijf was Dirk nog niet helemaal zeker als tiener. “Het was niet vanaf mijn kindertijd dat ik dacht, nu ga ik ook bollenteler worden. Maar ik kwam er wel vrij snel achter dat het wel die kant op zou gaan. Jaco en ik hebben dezelfde opleiding gevolgd in Aalsmeer. Dat was toen echt in de richting van bollenteelt, dat bestond toen nog. Tegenwoordig zijn opleidingen meer gericht op de landbouw in het algemeen.”

Bloemen en shampoo

Met zoveel bollenbedrijven in de buurt is het van belang om je als bedrijf wel goed onderscheiden. Daarom focussen de broers Leenen zich vooral op de narcis. ‘’Eigenlijk doen wij alles met narcissen en sonatini’s,’’ vertelt Jaco (43). “We hebben een brede ontwikkeling, we veredelen, vermeerderen en telen. We hebben broeierijen en export. Het is vooral belangrijk dat we een doel blijven hebben, om het beter en makkelijker te doen. Dat maakt ons ook sterk, we kunnen alles in eigen hand houden. We moeten ons blijven focussen op alles wat er kan met de narcis en sonatini en blijven meegaan met de tijd.” 

Lees het complete interview in De Teylinger van woensdag 29 november.


Uit de krant