Marco van Noort bij zijn wijngaard: 'We hebben de eerste succesvolle wijn gemaakt'.
Marco van Noort bij zijn wijngaard: 'We hebben de eerste succesvolle wijn gemaakt'. Foto: Lotte Zoet

Kweekbedrijf Van Noort: ‘Je wilt het beter doen dan je ouders’

Algemeen

De tientallen bollenbedrijven in de omgeving staan elk jaar garant voor mooie bollenvelden en de toeristenstroom om die te bekijken. Maar hoe gaat het er aan toe achter de schermen? Wat doen de kwekers aan duurzaamheid? En hoe is het eigenlijk om altijd met familie te werken? In de vijfdelige serie ‘Familie in de bloembollen’ gaan de deuren van de kassen open. Met deze keer het kweekbedrijf Van Noort uit Warmond.

Door Lotte Zoet

De ambacht van het veredelen van planten staat centraal in het bedrijf van Marco van Noort (53) aan de Wasbeeklaan in Warmond. Hij is de derde generatie kwekers die in het bedrijf rondloopt. Zijn opa begon in 1929 met het kweken van narcissen en tulpen. Later werd daarbij een groentezaadbedrijf gestart. “Mijn opa ging op de bakfiets naar Noord-Holland om daar zaden te kopen. Uiteindelijk is het uitgebreid naar zaden voor bloemen en planten. In die tijd werd dat ook heel erg aangespoord om bloemen te kweken in deze omgeving.” In de jaren zestig heeft de vader van Marco het bedrijf voortgezet. Wim van Noort richtte zich vooral op kleine, bloemige gladiolen. Later werden er bloemen van vaste planten geoogst voor de veiling in Rijnsburg. 

Kwekersrecht

Als klein mannetje had Marco al affiniteit met planten en insecten. “Ik vind het veel leuker om mij bezig te houden met de vermeerdering van planten en minder met het kweken van bloemen. Daarom heb ik dit voortgezet in het bedrijf. Als klein jongetje ging ik bijvoorbeeld naar Keulen, omdat ik daar had gehoord van een nieuwe plantensoort. Ik heb die toen opgehaald en zo is mijn interesse begonnen.” Het bedrijf van Van Noort specialiseert zich in het maken van gewortelde stekjes. ‘’We vermeerderen de planten. De gewortelde stekjes bieden we aan door heel Europa. Daarnaast maak ik ook gebruik van een andere tak, namelijk het veredelen van nieuwe soorten. Ik probeer planten te kruisen met elkaar, zodat er een nieuwe plant uitkomt. Op deze planten krijg ik kwekersrecht. Dit heb ik dus zelf allemaal in de hand.” 

Altijd beter willen doen

Ook Marco’s vrouw Heidy is actief in het bedrijf. “Ze helpt mee waar het kan, bijvoorbeeld bij het stekken van de planten. Daarnaast is ze ook verantwoordelijk voor het administratieve gedeelte. Mijn vrouw komt uit een kwekersfamilie, dat is heel fijn, ze begrijpt het. We kunnen heel goed met elkaar praten, dat is ook iets wat heel belangrijk is als je een bedrijf samen hebt. Werk en privé kunnen we prima gescheiden houden. We hebben daarnaast geen opvolging, maar ik denk niet dat het bedrijf daarmee gelijk stopt. We hebben heel loyale werknemers, sommigen werken er al meer dan twintig jaar. Het is fijn om deze mensen om ons heen te hebben. Zij willen ook het beste voor het bedrijf.” Ook vindt Marco dat een familiebedrijf overnemen niet iets is dat je even in de schoot geworpen krijgt. “Het is dikwijls moeilijker om een familiebedrijf over te nemen. Er wordt veel van je verwacht en je wilt het altijd goed doen om je ouders trots te maken. En daarbij wil je het altijd beter doen.” 

Veel percelen

De klanten van Marco komen vanuit de hele wereld. “Ik hou er heel erg van om zelf op zoek te gaan naar klanten. Ik reis hiervoor bijvoorbeeld naar Scandinavië, Duitsland of Engeland. Mond-tot-mond reclame is ook iets dat heel erg helpt in mijn vak. Sommige klanten kopen al jaren bij mij en die vertellen het weer door aan andere mensen. Ook heb ik heel veel percelen verspreid door het land waar ik planten op kan kweken. Als je elk jaar op hetzelfde perceel terugkomt, kan je namelijk ziektes krijgen. Hierdoor heb ik het hele jaar profijt van goede planten met uiteraard een goede kwaliteit, het is een soort trucje. Dat is heel belangrijk voor mij en zo kan ik alle klanten blijven behouden.” 

Biologische middelen

Het reizen naar het buitenland hoort er voor Marco bij, in Nederland probeert hij zo veel mogelijk dit te compenseren door waar het kan duurzaam te werk te gaan. “We pakken alles aan, maar we overdrijven niet. We hebben zonnepanelen waar het bedrijf op draait, we vangen ons eigen regenwater op en ik heb zelfs nagedacht om een windmolen aan te schaffen. Maar dit moet allemaal wel renderen. Daarnaast maken we geen gebruik meer van pesticiden, dit zijn insectenbestrijdingsmiddelen. We gebruiken alleen nog maar biologische middelen. Onkruid moeten we blijven bestrijden, maar we doen dit alleen op de plekken waar het echt nodig is. We gaan er bewust mee om.” 

Bijen en wijn

Marco’s passie voor insecten laat zich ook zien in de bijen die hij houdt op het land. “Bijen hou ik al sinds mijn elfde, dat is echt een passie en ik weet er ook veel vanaf. Veel mensen vinden het spannend, maar als je de bijen kent, zijn ze erg rustig.” Naast de bijen is er ook een wijngaard te vinden op het erf. “We hebben de eerste succesvolle wijn gemaakt dit jaar. Dit is een witte wijn, voor rode wijn hebben wij in Nederland te weinig zonuren.” 

Naast het maken van wijn, is Marco nog steeds bezig met het maken van nieuwe plantensoorten. “Er is nog zoveel te ontdekken in de wereld van planten, zo veel nieuwe soorten. Als er per toeval een mooie plant uit een kruising van andere planten komt ben ik erg gelukkig. Dat is iets moois van het vak. Ik ben heel nauw betrokken als ik bezig ben met het kruisen van twee planten. Elke dag kijk je even of er al wat nieuws uitkomt. Ik ben nog lang niet klaar met het ontwikkelen van nieuwe soorten. Het blijft uitdagend, ook nu we steeds meer bezig zijn met het nieuwe klimaat in Nederland. Je moet telkens anders denken, dat houdt mij scherp.” 

Wim van Noort tussen de narcissen anno 1963.
De bijenkasten op het land aan de Wasbeeklaan.

Uit de krant