Afbeelding
Foto: Shutterstock

Meesterlijke fietsroute in het spoor van Jan Steen

Algemeen

Fietsnetwerk.nl publiceert een nieuwe fietsroute met een verhaal: een route die de beroemde kunstschilder Jan Steen voor het voetlicht brengt. Jan Steen, wiens meesterwerken worden gekenmerkt door hun levendige en humoristische portretten van het alledaagse leven in de 17e eeuw, wordt met deze bijzondere fietsroute geëerd. Deze route belicht zijn levensverhaal en zijn kunstzinnige nalatenschap op een treffende wijze.

Jan Steen wordt beschouwd als een bijzondere schilder vanwege zijn unieke vermogen om de menselijke aard en het alledaagse leven op een komische, soms zelfs satirische manier weer te geven. Zijn schilderijen, zoals “Het vrolijke huisgezin” en “De herberg”, zijn iconische voorbeelden van zijn talent om de menselijke ondeugden en vreugden vast te leggen. Zijn werken werden wereldberoemd en vervullen een grote rol in de Nederlandse kunstgeschiedenis.

Meesterlijke fietsroute van Jan Steen

De nieuwe fietsroute begint en eindigt in Leiden, de geboorte- en sterfplaats van Jan Steen. Vanuit daar kun je de uitgestippelde fietsknooppunten volgen naar Warmond, waar de kunstenaar enige tijd heeft gewoond. In dit dorp kom je tal van herinneringen aan Jan Steen tegen, waaronder een borstbeeld van de schilder, een indrukwekkend geschilderde tulpenbol en replica’s van zijn beroemdste werken. Zo biedt de route de mogelijkheid om zijn kunst in de open lucht te ervaren.

Route vol bezienswaardigheden

Naast de kunstwerken die onderweg te zien zijn, vullen een aantal historische gebouwen het levensverhaal aan. Aan de Jan Steenstraat in Warmond fiets je langs het voormalige woonhuis van de kunstenaar. In Leiden kun je het hofje van De Gekroonde Liefdepoort bezoeken, de plek waar hij zijn laatste tien jaren woonde en werkte. Na zijn overlijden werd Jan Steen bijgezet in het familiegraf in de historische Pieterskerk in Leiden, ook te bewonderen op de route.

De Jan Steen fietsroute biedt zowel fietsliefhebbers als kunstliefhebbers de kans om een prachtige, culturele dag te beleven op een actieve manier. De route is uitgestippeld langs de fietsknooppunten en daardoor gemakkelijk te volgen.

De route is digitaal beschikbaar op de website en in de gratis fietsroute app van Fietsnetwerk.nl via deze link

Uit de krant