Jan-Piet Does ontving afgelopen zaterdag een koninklijke onderscheiding. | Foto: Gerard van Steijn
Jan-Piet Does ontving afgelopen zaterdag een koninklijke onderscheiding. | Foto: Gerard van Steijn

Kuipzwammen vol verrassingen

Algemeen

Voorhout liep zaterdagavond 27 januari uit om te genieten van het Kuipzwammen van carnavalsvereniging de Bokken. Alle vijfhonderd stoelen in de aula van de KTS waren bezet en ook in de ruimte beneden stonden nog eens bijna honderd Voorhouters te genieten van de zes acts die werden opgevoerd.

Het Kuipzwammen is een traditie in de carnaval die bij sommige carnavalsverenigingen Tonneprossen genoemd wordt. In het ‘dwarse’ Voorhout is dat dus het Kuipzwammen.

Dit jaar waren het twee vrouwen, Diane Verweij en Sandra van der Geer en vier mannen; Cok van Steijn, Jan Piet Does, Theo Guijt en Hans van den Berg die na hun bijzondere opkomst door de zaal, plaats namen in de kuip. Zij namen de actualiteiten die Voorhout bezighoudt op een ludieke manier op de hak.

Grote bok

Het niveau dit jaar was bijzonder hoog en de Zwammers lieten zich van hun meest creatieve kant zien. Het publiek beleefde een vermakelijke avond en de lachsalvo’s rolden steeds weer door de zaal. In de pauze tussen de derde en vierde zwam presenteerde de Bokken hun Grote Bok. Dit jaar is Bob van der Wal verkozen tot Grote Bok en zal aan de zijde van Prins JP en Prinses Melanie het hele carnaval mee beleven. 

Bob zet zich al jaren vrijwillig in als voorzitter en penningmeester van verschillende verenigingen en is de jongste penningmeester ooit bij CV de Bokken. Bob is er altijd voor anderen; echt een verenigingsman met het hart op de juiste plaats.

Ferry Knop Bokaal

Uiteindelijk is het kuipzwammen ook een wedstrijd. Het publiek kent een prijs toe en dat doet de jury ook. Het was dit jaar echt lastig om te bepalen wie het beste was, omdat de zwammen allemaal zo eigen en anders waren, maar wel erg leuk. De publieksprijs ging dit jaar naar een hilarische Jan Piet Does. Jan Piet won met de publieksprijs de Ferry Knop Bokaal. De juryprijs ging naar Cok van Steijn. Cok onderscheidde zich door als echte Voorhouter te grappen over het dorp en haar mensen. Cok was erg scherp en creatief in zijn observaties over Voorhout.

Lintje

Het feest was daarmee nog niet afgelopen. Geheel onverwachts stond burgemeester Carla Breuer het podium om Jan Piet Does te eren met een lofzang op alle activiteiten waarbij Jan Piet voor Voorhout betrokken is.

‘We zijn je dankbaar als gemeenschap. Als vrijwilligers het cement in de samenleving zijn, ben jij in je eentje minstens een hele speciekuip. Je vormt een schakel tussen de verenigingen waar je actief bent. Je bent een duizendpoot met tomeloos veel energie die onnoemelijk veel uren heeft geïnvesteerd. Die altijd “ja’ zegt als er een beroep op hem wordt gedaan. Beste Jan-Piet Het doet me een groot plezier je te mogen vertellen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd...’ 

Daarna steeg er een luid applaus uit de zaal op. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Er zijn zoveel verenigingen waarbij Does actief is en is geweest. Ook als muzikant bij muziekvereniging St. Cecilia is Jan-Piet voor en achter de schermen al jaren als vrijwilliger in touw in commissies en bij concerten. Als Kanjer van het eerste uur was Jan-Piet medeoprichter van Blaaskapel de Kanjers. Bij toneelvereniging Cultuur Verheft is Jan-Piet niet meer weg te denken van het toneel en is hij samen met zijn vrouw Kitty alweer jaren actief met de Sintcentrale. Daarnaast is Jan-Piet ook actief bij CV de Bokken, de Oranjevereniging Voorhout en Voetbalvereniging Foreholte.

Na de zwammen, de prijsuitreiking en het lintje voor Jan Piet verplaatste het feest zich naar beneden waar een dj nog tot de late uurtjes de mensen vermaakte met heerlijk dansbare muziek, werden polonaises gelopen en kon men nog napraten over de zes bijzondere zwammers.

Uit de krant