Afbeelding
Foto: Unsplash

Teylingen koploper: Veel minder valincidenten bij ouderen

Algemeen

In Teylingen waren vorig jaar 30 procent minder valincidenten dan in het jaar daarvoor. Het gaat om 65-plussers die bij een val gewond raakt en naar het ziekenhuis moeten.

Een ziekenhuisopname onder de 65-plussers als gevolg van een valincident gebeurt relatief vaak in Zuid-Holland. In de provincie worden 8,4 procent meer valincidenten gemeld dan het landelijke gemiddelde. Lokaal zijn er grote verschillen. Dit blijkt uit het onderzoek van Zuster Jansen naar ziekenhuisopnames na een valincident, op basis van de recentste CBS-data.

Vallen is een groot probleem onder ouderen. Het kan leiden tot ernstige verwondingen en heeft veel invloed op de zelfstandigheid van 65-plussers. Zuster Jansen brengt het aantal ziekenhuisopnames na een accidentele val in kaart.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat Teylingen de lijst aanvoert als het gaat om juist minder valincidenten. In onze gemeente waren juist 30 procent minder incidenten waarna ziekenhuisopname nodig was. Teylingen wordt op de voet gevolgd door Kaag en Braasem (-26 procent), Katwijk (-15 procent) en Zoeterwoude (-14 procent). Deze vier gemeenten zitten flink onder het landelijke gemiddelde.

In schril contrast staat Westvoorne op 1 met 218 per 10.000 ouderen. Daar zijn de meeste valincidenten van ouderen in Zuid-Holland. 

Er zijn negen gemeenten waar nul ziekenhuisopnames na een valincident waren gemeld. Zes hiervan bevinden zich in Zeeland, twee in Friesland en één in Gelderland.

Uit de krant