Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

Schade jaarwisseling Teylingen fors hoger

Algemeen

De schade aan de openbare ruimte in Teylingen bij het afgelopen nieuwjaar is met 4.214 euro toegenomen tot een totaal van 13.822 euro. En dat is wel meer dan de inflatie.

Door Nico Kuyt

Jaarlijks verschijnt er rond deze tijd een verslag van de jaarwisseling. En net als de vorige spreekt deze de zorg uit over het gebruik van zwaar vuurwerk en de vernielingen die daarmee gepaard gaan. ‘Iedere euro schade door vernielingen is er één te veel’, herhaalde burgemeester Carla Breuer ook deze keer maar weer haar jaarlijkse mantra. Uiteindelijk betalen de inwoners de kosten via de gemeentelijke belasting. 

Overigens is de jaarwisseling goed verlopen. Er is veel tijd en energie gestoken in de voorbereiding en de hoeveelheid mensen die paraat stonden. Voor de politie was er in Teylingen slechts één incident. Vorig jaar waren dit er drie. Voor de brandweer waren er vier meldingen voor wat kleine branden. Vorig jaar waren dit er drie, dus dat scheelt ook niet veel. En er zijn verder geen bijzondere incidenten geweest of sprake van agressie of geweld tegen hulpverleners en gemeentepersoneel. De vijftien  vuurwerkvrijezones zijn gerespecteerd en tussen 22.00 en 05.00 uur was er geen duidelijk verschil in drukte bij de drie ziekenhuizen en huisartsenpost. Dus eigenlijk een normale wisseling van het jaar.

Schade

Maar dat leuke verpozen om het nieuwe jaar in te luiden gold niet voor wat betreft de opgelopen schade aan spullen van de gemeente. Dat is minder leuk en gaat bepaald de verkeerde kant uit. Het bestaat voornamelijk uit vernielingen aan verkeersborden en prullenbakken en wat is daar nu leuk aan? Nu zijn de prijzen voor de aanschaf daarvan wel gestegen, maar het schadebedrag maakt toch een grote sprong. Vorig jaar was het 9.211 euro en nu 13.822 euro.

Aanbeveling

Het verslag komt met enkele aanbevelingen voor de bestrijding van dat ongewenst vernielen en ander overlast. ‘Versterk de bewustwording en educatiecampagnes om het publiek te informeren over de risico’s van zwaar vuurwerk en vandalisme, met aandacht voor de kosten die worden gedragen door de gemeenschap. En creëer positieve alternatieven en activiteiten voor onze inwoners tijdens de jaarwisseling, zodat ze minder geneigd zijn om deel te nemen aan vandalisme en het afsteken van zwaar vuurwerk. Denk hierbij aan georganiseerde evenementen, feesten, en sportactiviteiten.’ 

Maar ook dit is inmiddels een mantra dat al vele jaren in het verslag met copy en paste wordt herhaald.

Uit de krant