Door de openstelling kan het publiek ervaren hoe de molen werkt en welke rol deze had en heeft in de waterhuishouding.
Door de openstelling kan het publiek ervaren hoe de molen werkt en welke rol deze had en heeft in de waterhuishouding. Foto: Rijnlandse Molenstichting

Tijd voor Nationale Molendagen

Algemeen

Dit weekend is het weer tijd voor de Nationale Molendagen. Vooral op zaterdag draaien vele molens en zijn ze open voor publiek, waaronder ook de poldermolens van de Rijnlandse Molenstichting.

Door de openstelling kan het publiek ervaren hoe de molen werkt en welke rol deze had en heeft in de waterhuishouding. En kan de molenaar informatie geven over het ambacht van molenaar en welke gebruiken daarbij horen. Daarnaast zorgen de draaiende molens voor een aantrekkelijk landschap.

Activiteiten

Bij een aantal molens vinden activiteiten plaats. Zo is er op de Broekdijkmolen in Warmond (bij de Leidse Merenwijk) onder ander livemuziek, kleurplaten voor kinderen en zijn radioamateurs met een zendstation actief. Veel molens draaien ongeveer tussen 10.00 uur en 17.00 uur, maar bij een enkele molen wijken de tijden iets af. Sommige molens zijn gesloten vanwege het broedseizoen, onderhoud of persoonlijke omstandigheden. Uiteraard is het draaien van de molens geheel afhankelijk van de weersomstandigheden.

Kwaliteit

Voor molens is het belangrijk dat ze regelmatig kunnen draaien zodat de verschillende onderdelen van goede kwaliteit blijven. Omdat de Rijnlandse Molenstichting vrijwillige molenaars heeft draaien de meeste molens in een aantal weekeinden. Iedere eerste zaterdag van de maand is de Rijnlandse draaidag en dan zijn sowieso de meeste molens in bedrijf (met uitzondering van juli en augustus).

Overzicht

Hieronder een overzicht van de bezoekmogelijkheden:

Teylingen
Broekdijkmolen 11 en 12 mei (beide dagen vanaf 11.00 uur)
Er zijn radiozendamateurs, je kunt de kleurplaat van de Broekdijkmolen inkleuren, er is een wandelroute van een uur rond de molen en om 12.00 uur live accordeonmuziek.


Hoop doet leven 11 mei


Faljerilmolen 11 en 12 mei


Klaashennepoelmolen 12 mei (vanaf 13.00)


Nieuwe Hofmolen 12 mei (09.00 tot 16.00 uur)


Zwanburgermolen 11 en 12 mei
Salonboot ‘De Heere Schouten’ vaart gratis naar de Zwanburgermolen, vanaf de opstapsteiger op eiland Koudenhoorn in Warmond nabij brasserie Coazy.
Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld en gaat naar het goede doel: de Voedselbank Teylingen.

Uit de krant