Logo deteylinger.nl
Martin Moonen en hond Jet houden hun omgeving scherp in de gaten.
Martin Moonen en hond Jet houden hun omgeving scherp in de gaten. (Foto: Novus Image – Esther Moonen)

Column: Hondeneigenaren zijn waaks

  Column

Column • U ziet ons, of u bent één van ons … Wij zijn de burgers die dagelijks met onze honden door de buurt lopen. Onze aanwezigheid draagt bij aan een veilige(re) leefomgeving wanneer wij zelf waaks zijn. In diverse gemeenten, zoals Katwijk, maakt de politie graag gebruik van de waarnemingen van hondeneigenaren. Terecht, meent Martin Moonen, want: "Alles wat niet in het plaatje past, valt mij op."

De Warmonder heeft recht van spreken, want hij was al vaker getuige en melder van incidenten. Dat geldt voor meer hondeneigenaren in Teylingen.

Zo zette Mariska de Graaff, die wij eerder portretteerde, de politie menigmaal op het juiste dievenspoor in Voorhout. "Ik heb bijvoorbeeld meegemaakt dat ze 's avonds laat met de trein kwamen om doelbewust in te breken in de buurt van het station. En dan hop, weer wegwezen in de volgende trein."


Hekel aan pottenkijkers

Licht, lawaai en lang werk. De zogenaamde drie L's waaraan inbrekers een hekel hebben. Overtreders en criminelen willen echter vooral ongezien hun slag kunnen slaan. Zij hebben dus een bloedhekel aan pottenkijkers, ofwel wandelende baasjes. "Ik ken de auto's. Ik weet welke mensen waar wonen. Ik weet bij wie het licht 's avonds laat nog brandt, en bij wie niet", somt Martin Moonen op. In de gemeenschap van hondeneigenaren is hij geen uitzondering.

Op heterdaad betrapt

Dankzij Moonen slaagden agenten erin om een inbreker op heterdaad te betrappen bij een reeks insluipingen in zijn eigen straat. Een andere keer - tijdens de renovatie van 'Het Gastenhuis' (foto) - hoorde hij voetstappen op de steiger: twee mannen. "Eentje zat op het dak". Ook dit duo werd in de kraag gevat.

Eerder deze maand liet iemand zijn hond uit in het park achter appartementencomplex 'Park Klinkenberg'. Deze dorpsgenoot vond vele meters opengesneden rubber, afkomstig van vuistdikke koperleiding. De politie was dankbaar, omdat zij deze restanten van koperdiefstal kon linken aan een eerdere zaak.

Nieuw veiligheidsplan

Hondeneigenaren actief betrekken bij veiligheid gebeurt al jarenlang in diverse gemeenten. Wij adviseren dit ook al ruim 10 jaar in Teylingen. De gemeente werkt nu aan een nieuw veiligheidsplan. We zijn benieuwd of zij de meerwaarde van onze achterban effectiever gaat benutten. Bijvoorbeeld in combinatie met bestaande, buurtpreventie(app)groepen. Want waaks zijn we al.

Wilt u ons helpen bij het schoonhouden van onze leef- en wandelomgeving? Ervaart u te veel zwerfvuil/hondenpoep?Mail: info@platformhondenvrienden.nl
| Tekst: Brenda Filippo / | Foto: Novus Image – Esther Moonen

Meer berichten