Logo deteylinger.nl
uitgeweid

Horizon

  Column

Ik heb eens ergens gelezen over een Afrikaans volk dat geen woord had voor ‘geloven’. Daar hadden ze geen last van geloof ik, het werd pas een probleem toen de Bijbel in hun taal zou worden uitgegeven. Tussen haakjes: dat zegt óók iets natuurlijk… Maar goed, ook een bedacht probleem moet worden opgelost. De taal bleek wel een woord te hebben dat zoiets betekende als ‘door de horizon heen kijken.’ 

Dat woord kozen ze: geloven is door-de-horizon-heen-kijken. Wij verblijven tijdelijk in een ander taalgebied, het Friese. 

Ook hier is de secularisatie doorgedrongen. Ze lopen wat achter op het westen maar nog even, en dan is er ook hier meer horizon dan geloof. Maar die horizon is dan ook meteen wel erg mooi en erg groot. Weinig vervuiling ook. De dichtstbijzijnde echte stad is Sloten, maar daar wonen nog geen 1000 mensen. Schiphol is ver weg en de vliegtuigen gaan onzichtbaar hoog over ons heen. Lelystad blijft nog even ongebruikt liggen. In geen velden of wegen is er een snelweg of spoorlijn te vinden en het zicht wordt er niet benomen door grote vierkante dozen van weer een distributiecentrum of datacenter. 

Daardoor valt de horizon des te meer op. Het land is er heel laag en erg leeg. Je moet dan wel overal rekening houden met die meren, maar je kunt er ook heel ver overheen kijken. Groene weiden, hier en daar wat koeien, en aan de einder een rijtje boerderijen met gigantisch hoge rode pannendaken. En wanneer u zich afvraagt wat er dan achter die horizon is, verklap ik u het antwoord: nog meer meren, weilanden en rode pannendaken. Elke neiging om meer te willen zien is daardoor overbodig. ‘Gesichtsein’, is een Fries woord voor horizon. En waarom zou je ook meer willen zien? Dat woord van die Afrikaanse stam is natuurlijk niet letterlijk te nemen. Geloof kijkt misschien verder dan de einder, maar ons zicht heeft een grens. Gelukkig maar. Dat maakt het leven leefbaar. 

Er valt tussen waar ik loom op een loungebank lig en gindse Friese kim zoveel te ontdekken dat ik daar meer tijd voor nodig heb dan mijn vakantie duurt. De zon schijnt eindelijk en dat maakt het allemaal nog feestelijker. Nu moet ik alleen nog oppassen dat het wegzakken van mijn oogleden m’n eigen horizon al te dichtbij haa….zzzz

egbertvanderweide

Meer berichten