Marlene Simoons is in Warmond komen wonen. Ze schrijft een keer in de maand over haar kennismaking met de gemeente.
Marlene Simoons is in Warmond komen wonen. Ze schrijft een keer in de maand over haar kennismaking met de gemeente. Foto: Willemien Timmers

Tulpentijd!

Column Warmond

Wat is het in deze tijd van het jaar weer genieten in onze regio! 

Op de fiets wandelend of in de auto verkennen niet alleen toeristen, maar ook veel streekgenoten deze tijd van het jaar onze Bollenstreek. Voor het jaarlijkse Corso kwam Koningin Maxima hoogstpersoonlijk de bollenstekers aanmoedigen. Jammer genoeg worden op sommige velden de bloemen al vroeg getopt, maar er blijft nog genoeg over om er een tijdje van te kunnen genieten. Deze week viel er een tijdschrift bij mij in de bus met de naam ‘Young’. 

Mooi initiatief

Een kleurrijke voorkant met een bloemenmeisje staarde mij aan. Nieuwsgierig geworden naar de inhoud begon ik het blad te lezen. Burgemeesters van de 4 Bollengemeenten lieten zich goedmoedig interviewen door de initiatiefnemers, Allan, Daan en Tim. Zij wilden met dit blad de Bollenstreek extra onder de aandacht brengen en dan vooral de jongste generatie ondernemers die staan te popelen om het stokje van ouders over te gaan nemen. Een mooi initiatief voor deze mooie sector, dat zeker! Ik was ook verheugd te lezen dat verduurzaming en innovaties hoog in het vaandel staat van deze jonge ondernemers. 

Zonde

Maar nu wat feitjes. Er wordt in Nederland bijna 25.000 hectare aan bloembollen geteeld. Zoals vaker in de landbouwsector, gaat de schaalvergroting in de bloembollenteelt van jaar tot jaar verder zodat er steeds minder bollentelers over zijn. Onze Bollenstreek heeft helaas nog maar 8,5 procent aandeel in de Nederlandse bollenteelt. Dit heeft vooral te maken met het wegennetwerk en de verstedelijking, waardoor de Bollengebieden in onze regio al jaren niet meer kunnen uitbreiden en economisch nog maar marginaal bijdragen. Dit is vooral in het voordeel van de veel grotere en moderne gebieden in de kop van Noord-Holland, waar bijna 30 procent van de teelt plaatsvindt. Toch is het vooral Keukenhof die de toeristen aantrekt om naar Nederland te komen (ruim 1 miljoen bezoekers in 2023). Weliswaar staat onze Nederlandse corsocultuur op de (internationale) UNESCO-lijst van Immaterieel Erfgoed, maar als er niets gebeurt in onze Bollenregio, dan vrees ik dat de enthousiaste jongens en meisjes die geïnterviewd zijn in Young, een onzekere toekomst tegemoet gaan. En zeg nu zelf, dat zou toch eeuwig zonde zijn? 

Meer verenigen

Dus ik hoop dat het tijdschrift Young door velen gelezen wordt en ook werkelijk bijdraagt aan meer bewustwording over de situatie waarin deze regio zich bevindt. De economische waarde van onze Bollenstreek mag dan beperkt zijn, de cultuur-historische waarde is enorm belangrijk voor Nederland en moet wat mij betreft voor altijd behouden blijven. Deze bollenondernemers doen er goed aan om zich nog meer te gaan verenigen en elkaar niet (meer) te concurreren. Ongunstig gelegen of verouderde bollenvelden moeten wellicht opgeheven worden (ten gunste van de ook zo broodnodige woningbouw voor andere jongeren), maar datgeen wat er overblijft aan schoonheid moet extra goed beschermd worden. Ik wens iedereen die daar een rol bij heeft veel succes voor de toekomst!

Uit de krant