Een indrukwekkende landimpressie uit de jaren zestig, gemaakt door Sassenheimer Wim Hejbroek. Een ziekzoeker aan het werk in de buurt van het Reigersbos in Lisse.
Een indrukwekkende landimpressie uit de jaren zestig, gemaakt door Sassenheimer Wim Hejbroek. Een ziekzoeker aan het werk in de buurt van het Reigersbos in Lisse.

Kunst kleurt en verovert Sassembourg

Cultuur Sassenheim

Sassenheim • Geschilderde parkiettulpen van een Russische kunstenares, verbazingwekkende driedimensionale meetkundige houtvormen van een Sassenheimer en indrukwekkende collages van de Amsterdamse kunstenares Ellen van Teijlingen. Dit en nog meer is te bekijken op de eerste tentoonstelling in het woon- en zorgcomplex Sassembourg aan de Jan van Brabantweg in Sassenheim. Afgelopen vrijdag ging dit nieuwe Teylingse Kunstpodium officieel van start en trok gelijk heel wat belangstellenden, ook in de eerste dagen na de aftrap.

Een veelbelovende start, vond Herman van Amsterdam. Hem werd destijds gevraagd om wat meer kleur te brengen in het nieuwe complex en met name door middel van kunst. Van Amsterdam: "Een heerlijke uitdaging natuurlijk. Het gebouw oogde aan de binnenzijde aanvankelijk nog een beetje steriel met veel witte wanden zonder enige aankleding. Zo'n sfeer nodigt natuurlijk niet echt uit om zomaar eens binnen te lopen en nader kennis te maken met Sassembourg. Met kunst probeer ik de drempel een stuk lager te maken en dat werkt! En dit is nog maar het prille begin."

Zes tentoonstellingen

Het plan is om zo'n zes keer per jaar met een nieuwe tentoonstelling te komen. De huidige exposanten mogen twee maanden hun werken laten zien en maken dan plaats voor anderen. Van Amsterdam: "Zelfs tijdens de opening hebben zich al nieuwe kandidaten aangemeld."

Wim Heijbroek

De kunst in Sassenbourg beperkt zich niet alleen tot schilderijen maar bijvoorbeeld ook beeldhouwwerken, installaties en foto's. Wat deze laatste categorie betreft is in het woon- en zorgcomplex nu ook werk te zien van de (overleden) Sassenheimse fotograaf Wim Heijbroek. Een paar jaar geleden stuitte Van Amsterdam bij toeval op diens archief met negatieven. "Mijn mond viel open toen ik de beelden zag. Prachtige kleuropnames van de arbeid op het bollenland uit de tijd dat daar nog amper sprake was van de mechanisatie." Van Amsterdam selecteerde tien impressies en liet die uitvergroten tot zo'n meter in het vierkant. Heel indrukwekkend en voorlopig dus ook nog te zien in Sassembourg.

Aanmelden voor exposeren blijft mogelijk via h.v.amsterdam@casema.nl. Wie in Sassembourg kunst wil komen bekijken hoeft niet te reserveren maar kan op de openingstijden gewoon naar binnen lopen.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant