Logo deteylinger.nl
Foto: pr.
Warmond

Portretten en straatfoto's in De Pomp

  Cultuur

Warmond • Gemma Boetekees (gebruikskeramiek) en Henk Aschman (fotografie) exposeren vanaf donderdag 2 maart bij Galerie de Pomp in Warmond. De opening van deze expositie is op zaterdag 4 maart om 15.00 uur door Marieke van der Waal, directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing.

Gemma Boetekees maakt vooral gebruikskeramiek: eerlijke handgemaakte producten, ontworpen met het oog op dagelijks gebruik. Haar werk wordt gedraaid op de pottenbakkerschijf van rood bakkende Westerwaldklei of van witbakkende steengoed klei, die een dunne laag gekleurde vloeibare klei krijgt en een transparant glazuur. Het werk wordt een of twee keer gestookt op 1080 of 1250 graden, afhankelijk van de klei. Gemma's werk is vooral geïnspireerd door Engels traditionele gebruikskeramiek, versierd met een ringeloor (een soort slagroomspuit) met kleislip in een stijl van nu. De klei-lijnen liggen bovenop de pot en geven reliëf. Vorm en functie gaan samen: het is mooi, maar ook handig. Elke pot is een uniek, handgemaakt ambachtelijk gebruiksartikel.

Henk Aschman

Als veelzijdig fotograaf exposeert Henk Aschman hier met een kleine selectie zwart-wit foto's rond een vijftal portretten van "vitale ouderen". Deze dienden de afgelopen vijf jaar als "het gezicht van het jaar" van de Leyden Academy on Vitality and Ageing. Naast deze portretten toont hij een kleine serie straatfoto's, wat bijzonder bewerkte dieren(tuin) dieren en foto's waarin lijnen een rol spelen. Dat alles in zwart-wit. Om zijn veelzijdigheid als fotograaf nog eens te benadrukken wordt een en ander gecompleteerd met nog enkele kleurrijke natuur opnames.

Dat de expositie samenvalt met het exposeren van gebruikskeramiek van Gemma Boetekees is niet geheel toevallig daar Henk Aschman de collectie voor haar internetsite fotografeerde.

De expositie is te zien tot en met zondag 2 april.

Meer berichten