Logo deteylinger.nl
Siebe Stellingwerff met het ontwerp voor de Kus. | Foto: Esther Luijk
Siebe Stellingwerff met het ontwerp voor de Kus. | Foto: Esther Luijk (Foto: Esther Luijk)
Voorhout

''De Kus' wordt Voorhouts symbool'

  Cultuur

Voorhout • Voor het 25-jarig jubileum wilden ze iets bijzonders doen. In plaats van iets te krijgen, besloten de leden van Rotaryclub Voorhout de inwoners van Voorhout juist iets cadeau doen. Dit resulteerde in het plan 'Kunst voor Rotonde Nagelbrug'.

Door Esther Luijk

Het kunstproject bestaat uit twee onderdelen: plaatsing van het beeld 'De Kus' bij de rotonde en de beschildering van de fietstunnel. Plaatsing van het beeld staat gepland voor de herfst van 2017. Siebe Stellingwerff Beintema is lid van de Rotary en de trekker van het project. "Het beeld moet het nieuwe symbool van Voorhout worden," zegt hij. "Nu denken mensen bij Voorhout aan de stoplichten, waar ze altijd staan te wachten. Straks hoeft niemand meer te wachten en rijdt iedereen Voorhout zo voorbij. We hopen dat De Kus het nieuwe markeringspunt van Voorhout wordt."

Verbinding

De keuze voor de kunstenaar van het beeld was gauw gemaakt, volgens Stellingwerff Beintema. "Een tijd geleden heeft kunstenaar Joop van Egmond uit Rijnsburg bij de Rotary een lezing gegeven, dus het leek ons leuk als hij het zou kunnen maken. Ik ging naar zijn atelier en zag daar een schaalmodel van De Kus staan. Ik vond het direct het ideale beeld voor Voorhout. Het heeft een vriendelijke uitstraling en symboliseert de verbinding tussen de dorpen Rijnsburg, Oegstgeest, Noordwijk en Voorhout. Bovendien heeft het ook iets bloemigs, iets wat goed past bij onze streek."

Crowdfunding

Het roestvrijstalen beeld wordt geplaatst op de kade van de oude, intussen afgebroken, boerderij van Oostdam en wordt, inclusief granieten sokkel, 4,5 meter hoog. Het geheel komt op een paal die vier meter boven het wateroppervlak komt, zodat het gehele beeld boven de reling van de nieuwe brug uitsteekt.

Een deel van de kosten wordt door sponsors, de gemeente, de provincie en Rotary zelf betaald, voor het resterende bedrag schakelt de Rotary de hulp van de Voorhouters in.

Stellingwerff Beintema: "De Kus wordt niet het beeld van de Rotary, maar het beeld van Voorhout. We willen daarom de inwoners betrekken bij de realisatie ervan. Op vrijdag starten we een crowdfundingsactie, waarbij mensen via het internetplatform 'Voorjebuurt' een donatie kunnen doen. We hopen zo de resterende 8.500 euro bij elkaar te krijgen".

Meer informatie, een foto van het beeld en de mogelijkheid tot doneren is vanaf vrijdag te vinden op www.voorjebuurt.nl/dekus.

Beschildering fietstunnel

Stellingwerff Beintema ziet de actie vol goede moed tegemoet. "Iedereen die ik spreek, is enorm enthousiast over het beeld. Ik hoop dat we over het benodigde bedrag heen gaan met de inzameling. Als dat het geval is, kunnen we het resterende bedrag gebruiken voor het tweede project, de beschildering van de onderdoorgang door schilderes Judith van der Meer."

Meer berichten