Harmonie St. Matthias. | Foto: pr./Foppe Kooistra
Harmonie St. Matthias. | Foto: pr./Foppe Kooistra Foto: pr.

St. Matthias schittert samen met Brassband Wilhelmina

Cultuur Warmond

Warmond • Harmonie St. Matthias gaf afgelopen zaterdag een concert in Colijnsplaat samen met de plaatselijke Brassband Wilhelmina met als thema "Brass, blues & be friends", bedacht door de dirigenten van beide orkesten, die samenwonen in Den Haag.

De dag stond, zoals de titel al verraadt, in het teken van "be friends" en dat is zeker gelukt. De straat was versierd met vlaggetjes en de koffie stond klaar. Na een muzikale workshop slagwerk, ademsteun en muzikale interpretatie volgde een gezamenlijke maaltijd. Er was nog tijd voor een korte generale repetitie voordat het concert startte om 20.00 uur.

De dirigenten hadden een toepasselijk openingswerk gevonden: Concerto d'amore van Jacob de Haan. Krachtig en vol dynamiek neergezet door Brassband Wilhelmina o.l.v. Rob Kerkdijk en Harmonie St. Matthias o.l.v. Patricia Klock. Heel bijzonder om 2 dirigenten met hun orkest én met elkaar te zien musiceren.

De Brassband uit Colijnsplaat liet zich daarna van hun beste kant horen in o.a. St. Andrew Variations en Une belle histoire en St. Matthias waagde zich nog een keer aan Clouds van Eric Swiggers, gevolgd door het ingetogen Pavane in Blue van Ted Huggens.

De afwisselende optredens van beide orkesten gaf het publiek én de muzikanten de gelegenheid om het verschil in klank en dynamiek te ontdekken tussen een Brassband en een harmonie. Een Brassband bestaat vnl. uit koperinstrumenten en een harmonie heeft een veel breder instrumentarium vanwege de vele soorten houtblazers: hobo, klarinet, fagot en dwarsfluiten.

Het concert werd afgesloten met het vrolijke Cornfield Rock, een melodie die lekker in het gehoor ligt en een daverend slot heeft. Tijdens het optreden in het Trefpunt, eind oktober, wordt dit herhaald. 

Voor St. Matthias begint nu het buitenseizoen. De komende periode is de harmonie te beluisteren op:

4 mei: Dodenherdenking bij Monument 19.45 uur

2 juni; Opening van laan van Oostergeest 13.00 uur

? juni: Kaagweek, details nog niet bekend

30 juni: Optreden Koudenhoorn bij het Paviljoen 19.30 uur

Meer informatie op: http://www.sintmatthias.nl.

Uit de krant