Logo deteylinger.nl
Warmond

Jumelage van start in Warmond

  Cultuur

Warmond • Vandaag komt er weer een Franse delegatie van 32 personen naar Warmond om het Hemelvaartweekend hier door te brengen. De Stichting Jumelage Warmond Champigné heeft voor hen een gevarieerd programma samengesteld .

Jumelage is een Europees vredesinitiatief dat geïntroduceerd werd na de Tweede Wereldoorlog. Om geweld tussen landen in Europa te voorkomen werd destijds als ideëel doel geformuleerd "het samenbrengen van mensen met verschillende achtergrond en cultuur".  In dat kader worden cultuur- en vriendschapsbanden geïnitieerd waarbij gewone burgers centraal staan.

Familie van Panhuys

In Warmond en Champigné werd het idee van een Jumelage rond de laatste eeuwwisseling opgepikt door de familie Van Panhuys, die afwisselend in beide plaatsen woonden en werkten. Champigné is een plaats in de Franse provincie Anjou, in de buurt van Angers, in het stroomgebied van de Loire. De nieuwe cultuur- en vriendschapsband  kreeg zowel in Champigné als Warmond steun uit alle geledingen. In 2003 werd de jumelage officieel bekrachtigd door de burgemeesters van destijds: mevrouw Vosjan en de heer Jeanneteau.

Programma JWC

Op vrijdag 26 mei maken de Franse gasten een vaartocht over het Joppe en de Kaag met aansluitend een eilandwandeling door de Zwanburgerpolder en Koudenhoorn. Er zal midden in de natuur worden gepicknickt. In de namiddag en vooravond bezoeken de Fransen museum De Zwarte Tulp in Lisse. Dat is hét museum over de bloembollencultuur en bloembollenkunst in ons land. Daar zullen ze formeel ook afscheid kunnen nemen van voormalig voorzitter Geneviève van Panhuys die inmiddels is opgevolgd door Bernadette van Moorsel.

Op zaterdag 27 mei staat een bezoek aan het Mauritshuis in Den Haag op het programma met aansluitend een rondgang langs en door de regeringsgebouwen aan het Binnenhof.

Meer informatie staat op http://stichtingjwc.blogspot.nl/

Meer berichten