Buitenplaats Vroenhof. | Foto: pr.
Buitenplaats Vroenhof. | Foto: pr. Foto: pr.

Met de paardentram op de Dag van het Kasteel

Cultuur Warmond

Warmond • Op Tweede Pinksterdag, maandag 5 juni, openen maar liefst zeventien landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland de deuren voor het publiek tijdens de landelijke Dag van het Kasteel. In Warmond doen Vroenhof, Huys te Warmont en Landgoed Oostergeest mee en ook de paardentram rijdt door het dorp.

Tussen Hillegom en Den Haag ligt een groen lint dat wordt gevormd door tientallen landgoederen en buitenplaatsen: de Landgoederenzone Zuid-Holland. De geschiedenis van deze 'kastelen' gaat vaak eeuwen terug. Het zijn dan ook waardevolle, boeiende en vooral mooie plekken, die het bezoeken meer dan waard zijn. Tijdens de Dag van het Kasteel krijg je de kans om verschillende landgoederen en buitenplaatsen te bezoeken die normaal voor het publiek gesloten zijn. Bovendien kun je er die dag van alles beleven.

Ontdek historisch Warmond

In Warmond doen Vroenhof, Huys te Warmont en Landgoed Oostergeest mee aan de Dag van het Kasteel. Je stapt terug in de tijd op twee bijzondere manieren. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur rijdt de paardentram door Warmond. Je kunt gratis op- en afstappen ter hoogte van Huys te Warmont, voor het huis bij Landgoed Oostergeest en voor het huis bij Vroenhof. Daarnaast kun je deelnemen aan de rondwandelingen die de Historische Vereniging Warmelda verzorgd. Om 10.30 uur, 12.30 uur en 14.30 uur kun je starten op het parkeerterrein van Huys te Warmont (ingang Herenweg). De wandeling is gratis en duurt ongeveer 1,5 uur. Vooraf aanmelden is vereist via info@warmelda.nl. Wandel in het parkbos bij Landgoed Oostergeest of Huys te Warmont, of luister naar klassieke miniconcerten van een duo violisten in de tuin bij Vroenhof, ieder heel uur tussen 11.00 en 15.00 uur.

Deelnemende locaties

De deelnemende landgoederen zijn: Kasteel Duivenvoorde, Ruïne Kasteel Teylingen, Kasteel Keukenhof, Huys te Warmont, Huygens Hofwijck, 't Huys Dever, Landgoed Beresteijn, Kasteel Oud-Poelgeest, Buitenplaats Berbice, Landgoed Te Werve, Buitenplaats Ockenburgh, Buitenplaats Vroenhof, Buitengoed Dorrepaal, Kasteel Oud-Wassenaar, 't Hof van Hillegom, Stalhuis Klein-Leeuwenhorst en Landgoed Oostergeest. Het programma per locatie staat op www.dagvanhetkasteel-zh.nl.

Fietsroutes

Op de fiets bezoek je tijdens de Dag van het Kasteel eenvoudig meerdere locaties en kun je bovendien optimaal genieten van de prachtige landgoederenzone. Aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk zijn speciaal voor de Dag van het Kasteel vier fietsroutes ontwikkeld.

De Dag van het Kasteel Zuid-Holland wordt georganiseerd door het Erfgoedhuis Zuid-Holland, namens de erfgoedtafel Landgoederenzone en met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds1818 en de Provincie Zuid-Holland.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant