De MuBo-cast van Chess. | Foto: pr.
De MuBo-cast van Chess. | Foto: pr. Foto: pr.

Lokale talenten spelen MuBo musical

Cultuur Regio

Teylingen • MuBo speelt 20 en 21 oktober, en 10 en 11 november het indrukwekkende Chess in lokale theaters. Het eerste weekend is de voorstelling te zien in Ins Blau in Leiden en drie weken later in Het Forum van het Teylingen College in Noordwijkerhout.

Chess vertelt het verhaal van de excentrieke Amerikaanse schaakgrootmeester Freddie Trumper en zijn geduchte Russische tegenspeler Anatoly Sergievsky. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog nemen intrige en tactiek het op tegen passie en loyaliteit. Beide mannen moeten keuzes maken in kwesties die lang niet altijd zo zwart-wit zijn als ze lijken. Lianne Brock, woonachtig in Sassenheim, speelt Svetlana Sergievsky, de vrouw van Anatoly. "Zij wordt door de KGB op redelijk wrede wijze ingezet als een pion in het machtsspel. Haar man heeft ze na zijn vertrek naar het Westen al tijden niet gezien, maar toch wordt ze geforceerd de confrontatie met hem aan te gaan om hem te overtuigen het kampioenschap te verliezen. Haar strijd is die tussen haar trots en de liefde die nog steeds voor Anatoly bestaat en dat steekt zij niet onder stoelen of banken."

Hoog niveau

Mede door de gecompliceerde, maar indrukwekkende muziek geschreven door de mannen van ABBA, het volwassen verhaal dat zich afspeelt in een tijd die momenteel akelig dicht bij de actualiteit komt en door zowel de grote ensemblestukken als de solopartijen, is Chess een echte uitdaging. "We zijn ondertussen al maanden hard aan het repeteren. Chess moet je absoluut niet onderschatten en alle deelnemers zijn dan ook uiterst gefocust en betrokken bij het intense proces." Op de vraag waarom mensen moeten komen, zegt Brock: "Onze voorstellingen zijn altijd de moeite waard en met deze voorstelling wordt dat zeker nogmaals bewezen. Het is geen gemakkelijk stuk, de muziek en de zang is complex, maar iedere speler gaat er voor en onder leiding van artistiek leider Hans Hollander laten we echte kwaliteit zien en horen. Ons publiek zal wederom aangenaam verrast worden door het hoge niveau van deze 'amateurgroep'."

Musical-echtgenoot

MuBo garandeert ondertussen al weer acht jaar een overtuigende theaterbelevenis voor trouwe fans en nieuwe kijkers. Brock: "Zelf speel ik al sinds de eerste voorstelling mee met deze fijne groep mensen. Ik heb ondertussen zelfs al meerdere keren tegenover musical-echtgenoot Jordi Kerkum (Anatoly) mogen staan en nog altijd geniet ik van het hele proces. De sfeer bij MuBo is hartelijk en warm, juist omdat iedereen mee mag doen en er hard gewerkt wordt om van de voorstelling een succes te maken. Het doet echt wat met je om met zo'n hechte groep maanden aan een project te werken".

Kaarten voor vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober (Ins Blau, Leiden), en vrijdag 10 en zaterdag 11 november (Forum van het Teylingen College, Noordwijkerhout) zijn verkrijgbaar via www.stichtingmubo.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant