Logo deteylinger.nl
In 'Enigami' komen de kinderen in een fantasiewereld terecht. | Foto: pr.
In 'Enigami' komen de kinderen in een fantasiewereld terecht. | Foto: pr.
Sassenheim

'De toekomst van Up2Stage is verzekerd'

  Cultuur

Sassenheim • In het tienjarig lustrumjaar voert musicalgroep Up2Stage eind november drie keer de jubileummusical 'Enigami, een land vol fantasie' op. De oprichters, de drie broers Burgmeijer, zijn maar wat trots op 'hun' groep.

Het is een nieuw verhaal, maar liefhebbers van sprookjes en fantasie komen wel bekende elementen tegen. De musical vertelt over een gezin in oorlogstijd. Vader zit in het leger, moeder en vier kinderen trekken naar het platteland om veilig te zijn voor bombardementen van de vijand. Ze wonen tijdelijk bij een professor. In zijn huis vinden de kinderen een bijzondere spiegel, die toegang blijkt te geven tot een andere wereld waar een boze koningin heerst. Daar beleven ze allerlei avonturen.

Koos Burgmeijer is regisseur van de musical, samen met zijn dochter Nienke. Hij regisseert nu voor de derde keer. Het moet de beste voorstelling worden in de tienjarige historie van Up2Stage. "We leggen de lat ieder jaar een stukje hoger. We zijn een amateurgroep, maar we streven naar een professioneel niveau." Grote woorden, maar ze hebben enige grond. Diverse Up2Stagers zijn na hun periode bij de groep doorgegaan naar theater- of muziekopleidingen. Laura Beekman is zelfs hard op weg naar landelijke bekendheid.

Dan maar zelf

Tien jaar geleden stond Koos Burgmeijer met zijn broers Rob en Paul aan de wieg van Up2Stage. "Onze eigen kinderen wilden graag iets doen met musical", kijkt hij terug. "In Sassenheim was toen niets voor hen. Wij hadden alle drie iets met muziek en theater. Ik zing al van jongs af, Rob had jaren aan het toneel gezeten en Paul was koordirigent. We besloten daarom zelf maar een groep op te zetten."

Na de eerste bekendmaking kwamen er meer dan zestig aanmeldingen voor Up2Stage. Omdat de broers dertig leden als maximum zagen, moesten ze audities houden en de helft van de kinderen teleurstellen. "Kinderen kunnen vanaf groep acht instromen", zegt Burgmeijer. "Het is heel leuk om die onzekere pubers hier te zien binnenkomen en ze te zien opgroeien tot jongvolwassenen en zelfvertrouwen te zien winnen."

Toekomst verzekerd

De kinderen van Koos en Rob Burgmeijer zijn inmiddels zelf volwassen. Ze zijn volop betrokken bij de musicalgroep. Nienke volgt de zangopleiding aan het conservatorium en geeft de kinderen zangles. Ook schreef ze het script van Enigami. Koos' andere dochter, Lotte en Robs dochter Birgit leren de kinderen de danspasjes. "De toekomst van Up2Stage is verzekerd", aldus Koos.

Enigami, land vol fantasie wordt opgevoerd op 25 november (20.00 uur) en 26 november (11.00 uur en 15.00 uur) in de theaterzaal van Rijnlands Lyceum Sassenheim. Kaarten kosten 10 euro en zijn te verkrijgen bij boekhandel Wagner in Sassenheim en op www.up2stage.nl.

Meer berichten