Logo deteylinger.nl
Wim Daniels is bij het grote publiek vooral bekend van zijn fileer-sessie van het Koningslied. | Foto: pr.
Wim Daniels is bij het grote publiek vooral bekend van zijn fileer-sessie van het Koningslied. | Foto: pr. (Foto: pr.)
Warmond

Taalvirtuoos Wim Daniëls opent Kunstweek Warmond

  Cultuur

Warmond • Kunstweek Warmond gaat aankomend weekend van start. Tijdens het openingsweekend houdt taalvirtuoos Wim Daniëls op zaterdag 4 november een voordracht, worden de exposities geopend, speelt het Monward Consort en vindt voor de eerste keer het Poëziecafé plaats. Vanaf maandag beginnen de workshops.

De opening van de Kunstweek is in De Oude School, waar wethouder Kees van Velzen om 15.00 uur de officiële opening verricht. Vervolgens draagt Irma Ooijevaar een gedicht voor en houdt Wim Daniëls een betoog over taal in de kunst. Daniëls is schrijver en columnist, maar bovenal taalliefhebber. Fameus is zijn optreden in het tv-programma Pauw, waarin hij het Koningslied fileerde.

Expositie Leidse school

Later die middag, om 16.15 uur, wordt de expositie in het Oude Raadhuis officieel geopend. Daar zijn schilderijen te zien uit de Leidse School. De werken komen deels uit de collectie van Rob Wegner, die het woord voert tijdens de opening.

Een half uur later is in de Dorpsstraat de aftrap van Gluren bij de Buren. Een recordaantal ramen is omgetoverd tot pop-upgaleries, waar schilders en beeldend kunstenaars hun werk tonen. 's Avonds treedt het Monward Consort op in de Protestantse Kerk. Zij spelen onder meer het Beethoven Septet.

Poëziecafé

Zondagmiddag om 14.00 uur opent in galerie De Pomp de expositie van acht Warmondse kunstenaars. Diezelfde middag start om half drie het Poëziecafé, een nieuw onderdeel van de Kunstweek. Daar is de jonge dichter Marieke Lucas Rijneveld (1991) te gast, die door de Volkskrant werd uitgeroepen tot literair talent van 2016. Met haar poëziedebuut Kalfsvlies won ze de C.Buddingh'-Prijs 2016, momenteel werkt ze aan haar debuutroman. In De Oude School draagt ze gedichten voor en vertelt ze over haar werk. Het Poëziecafé is gratis toegankelijk.

Workshops

Vanaf maandag gaan de workshops van start. Er is een breed aanbod in verschillende disciplines en voor diverse doelgroepen. Volwassenen kunnen maandag terecht bij de workshops sjaal vilten (Sophia van Tongeren), passepartout snijden (Barbara Oudshoorn) en handlettering (Nicôle van Werkhoven), kinderen kunnen werken met klei in de kelder van het Oude Raadhuis.

Dinsdag is er creatief schrijven (Irma Ooijevaar), patchwork/quilten (Sophia van Tongeren) en rekenen op de iPad (Lucienne Fabriek). Een dag later geeft Lucienne de workshop schilder je favoriete plek.

De rest van de week en in het laatste weekend staan nog meer boeiende activiteiten op het programma, zoals workshops en het Literair Café met Tommy Wieringa. Kijk op www.kunstweekwarmond.nl voor meer informatie.

Kaartenactie

Omdat de Kunstweek Warmond geen subsidie meer krijgt, start tijdens deze editie een actie om vrienden te werven. Mensen die de Kunstweek willen steunen, kunnen voor tien euro een unieke set ansichtkaarten kopen. Plaatselijke kunstenaars hebben hieraan belangeloos een bijdrage geleverd.


Cultuur Verheft speelt Goed Fout

voorhout n Cultuur Verheft presenteert op 9, 10, 12, 13, 16 en 17 november het boeiende schouwspel Goed Fout, geschreven door Haye van der Heijden.

Het stuk gaat over Ben die met zijn vrouw in het kamp heeft gezeten. Ze hebben waarschijnlijk hun kind "verkocht" voor hun leven. Iets waar zijn dochter, nu zij zelf zwanger is, achter probeert te komen. Een storend element is dat haar vriend's vader in de oorlog fout is geweest. De ouders van de buurvrouw hebben in het verzet gezeten. De enige die antwoorden kan geven op sommige vragen is de oude vriend Brummer, maar hij zwijgt. Zo blijft het gezelschap vol met vragen zitten. Dit toneelstuk kan bij bezoekers heftige emoties losmaken.

De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zijn voor sommigen nog merkbaar en ingrijpend. In de scènes van dit toneelstuk wordt dit levensecht uitgebeeld. Het stuk speelt in Cheers aan de Herenstraat 106. Alleen zondag 17 november is uitverkocht. Voor kaarten, kijk op www.cultuurverheft.nl.

Meer berichten