Logo deteylinger.nl
"De basis van SAStiVAL is altijd hetzelfde; plezier en muziek maken door nieuwe muzikanten." | Foto: pr.
"De basis van SAStiVAL is altijd hetzelfde; plezier en muziek maken door nieuwe muzikanten." | Foto: pr.
Sassenheim

Jeugdorkesten muzikaal middelpunt bij SAStiVal

  Cultuur

Teylingen • Harmonievereniging Crescendo Sassenheim houdt op zaterdag 4 november de dertiende editie van het SAStiVAL in Noordwijkerhout. Dit jaar komen elf jeugdorkesten uit Noord- en Zuid-Holland bijeen op dit jaarlijks terugkerende muzikale festijn om samen met veel plezier muziek te maken. De orkesten worden op twee niveaus ingedeeld en strijden daarin om de eerste plaats. Het orkest met de meeste punten gaat daarnaast met de wisselbeker naar huis.

Sinds 2005 biedt het SAStiVAL, opgericht door Harmonievereniging Crescendo Sassenheim en Valkenburg's Harmonie, een podium aan startende leden van harmonieorkesten. "Ook al is dit de dertiende keer dat het SAStiVAL wordt georganiseerd, de basis is altijd hetzelfde; plezier en muziek maken door nieuwe muzikanten, die pas gestart zijn met spelen maar die ondersteund worden door meer ervaren spelers", aldus Willem van Delft, één van de organisatoren van het SAStiVAL. "Die combinatie maakt dat er op verschillende niveaus veel plezier beleefd wordt aan het samen maken van muziek". Bart van der Vlugt, mede-organisator, is het daar roerend mee eens. "Jong en oud zien genieten van het maken van muziek; daar gaat het ons vooral om!".

Harmonieorkesten

Dit jaar nemen maar elf harmonieorkesten uit Noord- en Zuid-Holland deel. "Het is een verscheidenheid aan deelnemers", vertelt Van der Vlugt. "Zo komt er een orkest helemaal uit Klaaswaal, maar verwelkomen we ook orkesten uit de regio, zoals Adest Musica en Da Capo". Tijdens het SAStiVAL krijgen verschillende orkesten de kans zich van hun beste muzikale kant te laten zien. De jury beoordeelt ieder optreden naar gelang ieders niveau, waarna per categorie een winnaar wordt uitgeroepen.

Wat zouden de deelnemers nog kunnen doen om zich voor te bereiden? "Laat het publiek bijvoorbeeld spandoeken maken voor de benodigde support vanuit de zaal", betoogt Van der Vlugt. Van Delft besluit: "Niet zenuwachtig zijn; zorg er gewoon voor dat je met z'n allen plezier hebt in wat je doet. Als je dàt uitstraalt dan sta je al met 1-0 voor!".

SAStiVAL begint om 12.30 uur en is in Teylingen College Leeuwenhorst (Langelaan 1 in Noordwijkerhout). Meer informatie op http://SAStiVAL.wix.com/SAStiVAL.

Meer berichten