Logo deteylinger.nl
Foto: pr.
Sassenheim

Voorbereidingen Enigami in volle gang

  Cultuur

Sassenheim • Musicalgroep Up2Stage voert in het weekend van 25 en 26 november de jubileumvoorstelling Enigami, land vol fantasie op. De repetities worden steeds serieuzer en ook bij de decorbouwers stijgt de spanning langzaam maar zeker. Het moet er mooi en geloofwaardig uitzien op het podium.

Zaterdagmorgen, eind oktober. In de kas van René Rotteveel aan de Oude Herenweg in Voorhout werken de broers Jan en Mart Klein aan decorstukken voor de jubileumvoorstelling Enigami van musicalgroep Up2Stage. Een stukje verder in de kas zijn Natasja Kuiper, Sanne Vermeulen en Sam Langerak aan het werk. Ze schilderen een enorme houten constructie. Wit, als ijs.

Schoonmoeders garage

Nog een kleine maand tot de voorstelling. Jan en Mart zijn al sinds mei bezig met het decor. Jans dochter Eva (20) kwam in 2011 bij Up2Stage, en Jan liet zich al snel strikken om als decorbouwer voor de musicalgroep aan de slag te gaan. Een jaar later kwam Mart hem helpen. Aanvankelijk in de garage van Jans schoonmoeder, later in de kas, waar Up2Stage tegen een vriendenprijs permanent een ruimte heeft.

Het beeldbepalende element voor Enigami is een enorme ijsrots, circa vier bij drie meter en ruim twee meter hoog. "Daar zit een hoop werk in", vertelt Jan. "We hebben hem zelfs nog groter gemaakt om een doorgang voor de ijskoningin te maken." De constructie is sterk genoeg om acteurs te kunnen dragen. Het geheel is demontabel om het straks naar het Rijnlands College te kunnen vervoeren voor de voorstelling.

Verfrollers

Natasja Kuiper, Sanne Vermeulen en Sam Langerak zijn met verfrollers in de weer. Sam (17) speelt in de musical de rol van Margot, de oudste van drie kinderen die door een toverspiegel in een magische fantasiewereld belanden. Natasja is de moeder van Esmée (16) die ook meespeelt in Enigami. "Ik doe ieder jaar wel wat", zegt Natasja. Schminken, de catering, en dit jaar dus schilderen. Het is zo'n leuke club…"

Sannes dochter Lianne heeft ook een rol in de musical. Sanne heeft in eerdere jaren onder meer geholpen bij de rekwisieten. "Soms kunnen we ze kopen of lenen bij de kringloopwinkel, soms maken we ze zelf. Dit jaar was ik eigenlijk niet van plan om veel te doen, maar nu ben ik toch weer aan het verven. Met elkaar proberen we er wat van te maken."

Parasolvoet en kippengaas

Jan en Mart buigen zich ondertussen over de spiegel, een centraal decorstuk. "Ieder jaar in mei komen we bij elkaar met de regisseur", vertelt Jan. "Dan nemen we het script voor de volgende musical door en bedenken we wat we nodig hebben. Dat vraagt de nodige fantasie en creativiteit en dat maakt het erg leuk. We willen een boom op het podium. Bedenk dan maar hoe je die kunt maken: een oude parasolvoet, kippengaas, piepschuim, kranten, buizen, en dan gaan we aan de slag."

De decorbouwers moeten nog even stevig aanpakken, maar ze hebben er alle vertrouwen in dat het decor er eind november weer prachtig uitziet. "De eerste keren hadden we nog veel aandacht voor kleine details", zegt Mart. "Maar dat is niet echt nodig. De eerste rij toeschouwers zit op 15 meter van de decorstukken. Dan zie je die details toch niet. Het gaat erom dat we de illusie zo overtuigend mogelijk neerzetten."

'Enigami, land vol fantasie' wordt opgevoerd op zaterdag 25 november (20.00 uur) en zondag 26 november (11.00 uur en 15.00 uur) in de theaterzaal van Rijnlands Lyceum Sassenheim. Kaarten kosten 10 euro en zijn te verkrijgen bij boekhandel Wagner in Sassenheim en via www.up2stage.nl. Voor meer info, zie ook facebook.com/Up2Stage.

Meer berichten