De Groene Kerk. | Foto: acrhief/ Wil van Elk
De Groene Kerk. | Foto: acrhief/ Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Passieconcert in Groene Kerk

Cultuur

Oegstgeest • Het jaarlijkse Passieconcert in de Groene Kerk Oegstgeest is op zondag 25 maart en wordt verzorgd door Kamerkoor Musica Sacra. Het concert staat onder leiding van Hans Jansen, kerkmusicus en voormalig cantor van de Kloosterkerk in Den Haag, medewerking wordt verleend door vier instrumentalisten.

Het programma op Palmzondag bestaat uit Passie-motetten van onder andere Clemens non Papa en Heinrich Schütz en het door Hans Jansen in 2014 gecomponeerde Stabat Mater. Ook wordt op het orgel een aantal werken van Johann Christian Kittel, Bach-leerling, ten gehore gebracht.

Het Stabat Mater is één van de beroemdste middeleeuwse gedichten over het verdriet van de Moeder Gods om haar gekruisigde zoon. Diverse componisten hebben het getoonzet: het bekendste Stabat Mater is dat van Giovanni Battista Pergolesi.

Componist Hans Jansen volgt de tekst van het gedicht op de voet. De instrumentatie heeft direct betrekking op de expressie van de tekst: de 'weemoedige' althobo, de lage klank van de cello en de pijn in de hoge vioolpartij. Het orgel verbindt koor en de andere instrumenten.

Het concert in de Groene Kerk (Haarlemmerstraatweg 6) begint om 15.00 uur. De toegang is gratis, collecte bij de uitgang ter bestrijding van de onkosten.

Uit de krant