Logo deteylinger.nl
De 14-jarige Kjell speelt de Duitse jongen Bruno, een rol die hij na de repetities goed kan loslaten. | Foto: Monica Stuurop
De 14-jarige Kjell speelt de Duitse jongen Bruno, een rol die hij na de repetities goed kan loslaten. | Foto: Monica Stuurop (Foto: Monica Stuurop)

Kjell (14) speelt hoofdrol in theaterstuk Jongen in Gestreepte Pyjama

  Cultuur

Regio • De mensonwaardige gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog vallen het meest op als ze worden aanschouwd door kinderogen. Dat maakt 'Jongen in Gestreepte Pyjama' zo'n sterk verhaal, waarin een Duitse en een Joodse jongen bevriend raken.

Gebaseerd op de succesroman (2006) van John Boyne presenteert Theaterschool Teylingen 28 en 29 april het gelijknamige theaterstuk in 't Onderdak in Sassenheim. De 14-jarige Kjell van Gijlswijk uit Lisse speelt Bruno, de hoofdrol. De vader van Bruno maakt promotie als hij concentratiekamp Auschwitz gaat leiden. Het gezin verhuist hiervoor naar Polen. Uit het raam van zijn nieuwe kamer ziet Bruno in de verte achter een lang hek mannen en jongens in gestreepte pyjama's. Bij het hek treft hij de gevangen genomen Joodse jongen Shmuel. De twee bouwen - elk aan hun eigen kant van het hek - een vriendschapsband op.

De hoofdrol van Bruno wordt zondag 29 april gespeeld door Kjell. Hij heeft de film (2008) goed bekeken. "Het is een heftig verhaal en ik vind het belangrijk dat het verteld wordt. Het gaat over vriendschap. Ook als Bruno hoort dat Duitsers de Joden slecht vinden, blijft hij vrienden met de jongen in de gestreepte pyjama." Kjell houdt Bruno zo dicht mogelijk bij zijn eigen karakter. "Zo vind ik de rol makkelijker te spelen. Mijn favoriete scène is het eerste contact tussen de twee jongens. Het verhaal blijft sowieso lang in mijn hoofd hangen. Na de repetities kan ik de rol gelukkig wel loslaten."

Voorafgaand aan de dodenherdenking van 4 mei is de voorstelling van de theaterschool een aanrader. Het theaterstuk is 28 april (15.30 en 20.00 uur) en 29 april (14.00 en 16.00 uur) te zien in 't Onderdak. Adviesleeftijd: 11 jaar. Kaarten van 10 euro zijn te reserveren via theaterschoolteylingen.nl en info@theaterschoolteylingen.nl.

Meer berichten