Logo deteylinger.nl
Tycho uit Noordwijk (links) en Alec uit Warmond - beiden 14 jaar - in de rollen van Bruno en Shmuel. | Foto: pr./Monica Stuurop
Tycho uit Noordwijk (links) en Alec uit Warmond - beiden 14 jaar - in de rollen van Bruno en Shmuel. | Foto: pr./Monica Stuurop (Foto: Monica Stuurop)

Bollenstrekers in oorlogsdrama Jongen in Gestreepte Pyjama

  Cultuur

Teylingen• De mensonwaardige gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog vallen het meest op als ze worden aanschouwd door kinderogen. Dat maakt 'Jongen in Gestreepte Pyjama' zo'n sterk verhaal, waarin een Duitse en een Joodse jongen bevriend raken. Gebaseerd op de succesroman (2006) van John Boyne presenteert Theaterschool Teylingen op zaterdag 28 en zondag 29 april het gelijknamige theaterstuk in theater 't Onderdak in Sassenheim.

De vader van Bruno, Ralf, maakt promotie als hij concentratiekamp Auschwitz gaat leiden. Het gezin, verder bestaande uit moeder Elsa en zus Gretel, verhuist hiervoor in 1943 van Duitsland naar Polen. Het vertrek komt voor Bruno nogal onverwachts; opeens is alles ingepakt en vertrekken ze. Noodgedwongen moet hij afscheid nemen van zijn vriendjes Martin, Karl en Daniel. Ook zijn grootouders, waarmee hij een goede band heeft, blijven achter in Berlijn.

Vriendschap

Uit het raam van zijn nieuwe kamer ziet Bruno achter een hek mannen en jongens in gestreepte pyjama's. Hij gaat op onderzoek en bij het hek treft hij de gevangen genomen Joodse jongen Shmuel. De twee bouwen - elk aan hun eigen kant van het hek - een vriendschap op. Maar dat gaat niet vanzelf, midden in een oorlog die maar voortduurt.

Het boek van Boyne is later door Mark Herman verwerkt tot een film, die in 2008 op het witte doek verscheen.

Oorlogslachtoffers

Nederland staat jaarlijks stil bij oorlogsslachtoffers. Voorafgaand aan de herdenking van 4 mei is de voorstelling van de theaterschool een aanrader. De volledige cast van Jongen in Gestreepte Pyjama komt uit de Bollenstreek.

Kaartverkoop

Het theaterstuk is op zaterdag 28 april, om 15.30 en 20.00 uur, en zondag 29 april om 14.00 en 16.00 uur te zien in 't Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). Adviesleeftijd is vanaf 11 jaar.

Kaarten kosten 10 euro en zijn te reserveren via theaterschoolteylingen.nl en info@theaterschoolteylingen.nl.

Meer berichten