Logo deteylinger.nl
Foto: pr.

Water staat centraal in Galerie de Pomp

  Cultuur

Warmond • Water, vanouds verbonden met Warmond, is het hoofdthema van de zomerexpositie in Galerie de Pomp. De expositie is te zien van 12 augustus tot en met 12 september.

Er nemen maar liefst 10 exposanten deel, die elk op hun eigen wijze het thema water laten zien. De opening van deze expositie is op zondag 12 augustus van 15.00 tot 16.00 uur en wordt muzikaal ondersteund door "watermelodieën" van Aldert Prast op accordeon. Gerrie Brust Bijmolt leest een gedicht over water.

De tien deelnemers zijn:

Popco Bakkers – schilderijen, olieverf

Popco Bakkers schildert traditioneel met olieverf in een realistisch impressionistische stijl. Zijn onderwerpen vindt hij vooral in het landschap van Warmond en omgeving. Meer dan plaatselijke bekendheid kreeg hij door het fotoboek dat Ron van Dongen van zijn werk maakte. Het zal niet verbazen dat de Kagerplassen, al of niet gestoffeerd met schepen, daarin uitvoerig aandacht krijgen.
Water, in welke vorm het zich ook voordoet, blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie. Een beek of een sloot kunnen net zo boeiend zijn als de zee of de oceaan. Daar getuigen tal van Bakkers' schilderijen van. Het onderwerp moet je raken zodat je het wilt weergeven. Naderhand moet die weergave je opnieuw raken bij eerste aanblik, maar ook elke keer daarna steeds opnieuw. Tussen het begin en het eindresultaat ligt vaak een lange weg: je moet ernaar toe roeien.

Mieke Bijkerk-Hanse – glas objecten

Na haar opleiding heeft Bijkerk les gegeven op het VWO in de creatieve vakken. Toen werkte ze met allerlei materialen en technieken, maar uiteindelijk heeft ze gekozen voor glas en glasfusing. Na het ontwerpen en snijden gaat het werkstuk in de glasoven, waar de temperatuur oploopt tot ongeveer 800 graden. Ze versmelt het glas tot figuratieve en abstracte vormen.

Fred van Houten – foto's

Fred van Houten heeft een opleiding genoten voor grafisch ontwerpen en heeft ruim vijftien jaar een eigen studio gerund. Fotografie is een onderdeel van dat vak en past hij ook tegenwoordig nog steeds toe. Zijn voornaamste interesse ligt bij de optische illusie en onmogelijke figuren.

Ivet Thunnissen – keramiek

Bij het maken van keramisch werk spelen de vier elementen een rol. Maar bij deze zomerexpositie heeft water de hoofdrol. In de figuratieve keramiek laten vissen de toeschouwer het water beleven.

Gerrie Brust Bijmolt – collages

Gerrie Brust Bijmolt maakt werk op papier. Het liefst hergebruikt zij papier uit oude boeken en tijdschriften. Zij tekent, knipt en plakt, snijdt, scheurt, ordent, rangschikt en lijmt vast. In De Pomp exposeert zij twee collages met schelpen en vier ocean views.

Anna Pavlova – olieverf op doek

Anna Pavlova komt uit Rusland en studeerde in Moskou. Bij haar eerste bezoek aan Nederland vond zij het echt pittoresk en artistiek interessant. Het water is het thema van veel van haar schilderijen. Altijd mooie reflecties, verticale lijnen van jachten en contrasten met boten. Schilderen op de Kaag, waar Warmond ligt, en ook op de kleine sloten met waterlelies, vindt ze heerlijk. Zij schildert vaak in de open lucht: dan voelt men de natuur beter aan, ziet men meer nuances in kleuren, en kan men die in de tijd zien veranderen. Het is aan de schilder om het juiste moment te kiezen.

Jan van der Horst – olieverf schilderij

Jan van der Horst schildert al 16 jaar met olieverf. De techniek van olieverf mengen heeft hij zichzelf aangeleerd. In de wintermaanden is hij 's avonds steeds met schilderen bezig. In Warmond deed hij mee met Gluren bij de Buren. Ook exposeerde hij bij de VVV en het wapen van Warmond. Voor Galerie de Pomp heeft hij een waterachtige voorstelling.

Marian Daems – keramiek

Marian Daems bouwt voertuigen en vaartuigen, mensen en gebouwen uit platen klei. Ze voegt verschillende soorten klei samen en gebruikt allerlei materialen om de klei mee te bewerken. Dit geeft de kenmerkende textuur aan haar werk. Haar inspiratie is een mix uit het leven die ze met humor neerzet.

Fieke Weilers – collages

Weer terug van een tijd weggeweest is Fieke Weilers met twee kleurige collages over water en schepen. Ze is sinds juli gestopt met lesgeven en gaat nu weer volop schilderen. Landschappen, interieurs, portretten en de wat abstractere collages.

Ellen van Randeraat – schilderijen acryl

Van Randeraats werk laat zich het beste omschrijven als "dynamiek in kleur". De natuur, muziek, spiritualiteit en religie zijn haar inspiratiebronnen. Zij experimenteert, zowel met vorm en kleur als met materiaalgebruik en presentatie. Er ontstaan abstracte of geabstraheerde schilderijen. Het schilderproces is erg belangrijk voor haar. Thema 'water' is verbeeld is een aantal maritieme werken.

Galerie de Pomp is geopend op woensdag tot en met vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. 

Meer berichten