Afbeelding
Foto: pr.

Nieuwe generatie regisseert musical 'Kookpunt' van Up2Stage

Cultuur

Sassenheim • Musicalgroep Up2Stage brengt op zaterdag 24 en zondag 25 november de vrolijke musical 'Kookpunt' op de planken. Twee totaal verschillende restaurants gaan met elkaar de strijd aan om subsidie van het ministerie van Culinaire Zaken. De regie is in handen van Birgit Burgmeijer (27). Zij is zelf elf jaar geleden begonnen bij de musicalgroep en is exponent van de 'nieuwe generatie' die leiding geeft aan de musicalgroep.

"Vorig jaar hebben we onze jubileummusical Enigami helemaal zelf geproduceerd", zegt Birgit. "Deze keer 'huren' we een complete musical, inclusief muziek, arrangementen en teksten. Het is het verhaal van een restaurant met een Franse Keuken, Chez Renée, en een Mexicaans restaurant, Papinacho. De twee liggen pal naast elkaar. Dat gaat lang goed, totdat het ministerie van Culinaire Zaken gaat bezuinigen."

Onmogelijke liefde

"Alleen het restaurant met de meest tevreden klanten krijgt nog geld van het ministerie. Dat ontketent een heftige concurrentie tussen de twee. De verhoudingen komen tot een kookpunt. Daar doorheen speelt een romance van een medewerker van Chez Renée en een personeelslid van Papinacho. Een onmogelijke liefde, een soort Romeo en Julia. Genoeg ingrediënten voor een musical met veel humor en temperament."

De groep is vanaf mei al aan het oefenen op de voorstelling. Voor het eerst onder regie van Birgit. "De vorige musicals zijn altijd geregisseerd door mijn vader Rob of mijn oom Koos", vertelt ze. "Maar die willen een stapje terug doen. Een nieuwe generatie neemt het stokje langzaamaan over van de vorige generatie. Mijn vader helpt me nog wel en geeft me goede raad. Daar ben ik wel blij mee; hij heeft heel veel ervaring."

Uit de schulp

Aan het stuk doen negentien jongeren mee, van 12 tot 29 jaar oud. Sommigen hebben al jaren ervaring, anderen staan voor het eerst op het toneel. "Het is mooi om te zien hoe kinderen letterlijk en figuurlijk groeien in de jaren bij de groep", zegt Birgit. "Vaak komen ze schuchter binnen. De uitdaging voor mij als regisseur is om ze te helpen uit hun schulp, en in een typetje te kruipen. Dat doe ik met tips, complimenten, bijsturen, vertrouwen geven."

Up2Stage kan altijd nieuwe spelers gebruiken, vanaf groep acht van de basisschool. Na de voorstellingen zijn er open repetities waar kunnen kijken hoe het toegaat in de musicalgroep. Jongeren die interesse hebben voor techniek kunnen zelfs tijdens de voorstellingen meelopen met de technici. Kijk voor meer informatie op Facebook of op www.up2stage.nl.\

Kookpunt wordt opgevoerd op zaterdag 24 en zondag 25 november in de theaterzaal van het Rijnlands Lyceum in Sassenheim. Kaarten zijn te koop via www.up2stage.nl en bij boekhandel Wagner in Sassenheim.

Uit de krant