Jos Warmenhoven: Verdwenen Voorhout in 100 pentekeningen | De Teylinger
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225518&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deteylinger.nl
Jos Warmenhoven toont een van zijn vele tekeningen. | Foto: pr.
Jos Warmenhoven toont een van zijn vele tekeningen. | Foto: pr. (Foto: pr.)
Voorhout

Jos Warmenhoven: Verdwenen Voorhout in 100 pentekeningen

  Cultuur

Voorhout • Tijdens de vijfde editie van het Rondje Kunst, op zondag 10 maart, gaan 35 kunstenaars en muzikanten op diverse locaties hun kunst exposeren en hun muziek laten horen. Alle deelnemers hebben een binding met de regio. Jos Warmenhoven is één van de kunstenaars die zijn werken laat zien.

In de werkkamer staat een grote doos met ingelijste tekeningen. Iedere tekening toont een inmiddels gesloopt gebouw in Voorhout. De Bonte Koe, de Agnes, de oude boerderij op Kerkzicht, het oude Raadhuis, huizen op de Herenstraat en nog veel meer gebouwen heeft Warmenhoven de afgelopen twintig jaar getekend.

'Vreselijk als een pand gesloopt wordt'

Het is een kleine stap naar zijn beroepsleven, waarin hij architect was. Warmenhoven heeft in Voorhout en omgeving veel gebouwen ontworpen, waarvan veel er nog steeds staan en waarvoor andere gebouwen plaats moesten maken. "Eigenlijk vind ik het vreselijk als er een pand moet worden gesloopt voor de bouw een nieuw pand. Twintig jaar geleden heb ik toen als een soort grapje een kerstkaart gemaakt met daarop een tekening van een pandje waarvan ik wist dat het op de nominatie stond om gesloopt te worden. En dat is daarna een beetje een traditie geworden. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk oude panden te tekenen. Die oude karakteristieke gebouwen blijven zo toch nog een beetje bewaard." Hij vervolgt: "Weet je, mensen zien de tekeningen en praten erover. Ze gaan zich zaken herinneren en dat is zo leuk om mee te maken. De tekeningen maken als het ware de herinneringen weer wakker."

Boek

Hij laat een plattegrond van Voorhout zien met daarop stippen met cijfers erin en een gekleurde lijn die alle stippen verbindt. "Kijk, ik heb behalve die kerstkaarten nog veel meer tekeningen van oude gebouwen gemaakt, maar dat waren maar losse tekeningen. Mijn dochter kon zich niet goed voorstellen waar die panden hadden gestaan en vroeg of ik niet een soort van overzichtelijke lijst kon maken. En toen kwam het idee voor een boekje. In dat boek komen de tekeningen met uitleg en informatie aan de hand van een wandelroute. Op deze plattegrond zie je de wandelroute binnen en buiten Voorhout en met het boekje in de hand kun je door het dorp wandelen en zien waar de gebouwen stonden. En dan zie hoe de gemeente is veranderd. Sommige plekken kun je niet meer herkennen, die zijn zo anders geworden. Maar zie je deze plaat? Dat zijn de huizen die vroeger op de hoek Schoonoord en Herenstraat stonden. Daar aan het eind zie je het huisje waar nu de schoenmakerij van Ben in zit. Dus dan snap je een beetje hoe dat vroeger was."

De tekeningen van Jos Warmenhoven staan in zijn boek 'Verdwenen Voorhout in 100 pentekeningen', dat half april uitkomt. De tekeningen zijn tijdens Rondje Kunst te bekijken in De Roef, naast de St Bartholomeuskerk.

Rondje Kunst

Rondje Kunst, op zondag 10 maart, is een initiatief van Rotary Club Voorhout. De opening is om 13.15 uur in Cheers. Vervolgens kunnen bezoekers tot 17.00 uur gratis de kunstwerken bezoeken. De exposities en uitvoeringen zijn op verschillende locaties langs de Herenstraat plaats, zoals de Kleine Kerk, De Verdieping, De Roef, Notariskantoor Voorhout, de St. Bartolomeuskerk, Agnesstaete en SCAL/Huisartsen bij de Agneshove. Bij iedere locatie is een programmaoverzicht te krijgen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225518&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225521&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225519&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deteylinger.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=217,221,236" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>