Tijdens Gluren bij de Buren wordt de Dorpsstraat omgetoverd tot een lange pop-up galerie. | Foto: pr.
Tijdens Gluren bij de Buren wordt de Dorpsstraat omgetoverd tot een lange pop-up galerie. | Foto: pr. Foto: pr.

Alleen Gluren bij de Buren tijdens Kunstweek

Cultuur Warmond

Warmond • Schrappen van de Kunstweek Warmond was geen optie voor de organisatoren. Maar bij de meeste activiteiten liepen ze toch aan tegen de beperkende maatregelen. Gelukkig is er één vertrouwd onderdeel van de Kunstweek dat helemaal coronaproof georganiseerd kan worden, namelijk Gluren bij de Buren. Deze jaarlijkse expositie van beeldende kunst achter de ramen van de Dorpsstraat is te zien van zaterdag 7 tot zondag 22 november.

Tijdens Gluren bij de Buren wordt de Warmondse Dorpsstraat omgetoverd tot één lange pop-up galerie. Inwoners en winkeliers plaatsen achter hun ramen of in de etalage beelden of schilderijen van deelnemende kunstenaars. Wandelend door de straat kunnen kunstliefhebbers veilig en eenvoudig van kunst genieten, op een tijdstip dat ze zelf kiezen.

Behoefte aan kunst

De Kunstweekcommissie heeft zelf besloten een streep te zetten door de andere activiteiten. Het huiskamerfestival kKik dat in voorgaande jaren veel bezoekers trok, is in deze tijd ondenkbaar. Ook aan de andere programmaonderdelen zaten te veel haken en ogen. “We vinden het heel jammer dat we geen Kunstweek kunnen organiseren zoals we gewend zijn. Juist in deze tijd is de behoefte aan kunst extra groot”, stelt voorzitter Hans Goudsmit.

Daarom is de Kunstcommissie blij dat in elk geval Gluren bij de Buren door kan gaan. Bewoners van de Dorpsstraat en kunstenaars zijn inmiddels gepolst voor deelname, het enthousiasme om mee te werken is groot. De organisatoren hopen dat er veel mensen zullen genieten van de geëxposeerde kunst: ieder op zijn eigen moment en op gepaste afstand van elkaar.

Oproep kunstenaars

Kunstenaars die liefst recent werk willen exposeren tijdens Gluren bij de Buren, kunnen zich nog tot en met zondag 18 oktober aanmelden bij Nicoline Heemskerk: info@nicoline-heemskerk.com. Vermeld in de mail wat voor werk je wilt tentoonstellen en wat de grootte is, voeg liefst ook een foto bij.

Om aan te geven waar kunstwerken geëxposeerd worden, hangen er tijdens Gluren bij de Buren vlaggen in de Dorpsstraat. Voor wie precies wil weten welke kunstenaar op welk adres exposeert, ligt er tegen die tijd een lijst bij Galerie de Pomp, de VVV, Boek Kado Enzo. Ook op de website van de Kunstweek (www.kunstweekwarmond.nl) wordt deze lijst gepubliceerd.

Warmond Utopia

Eerder dit jaar werd bekendgemaakt dat deze editie van de Kunstweek het thema Warmond Utopia zou krijgen. Er is besloten dit thema door te schuiven naar volgend jaar. Ondertussen blijven kunstschilder Nicoline Heemskerk en Hans Goudsmit samen met Hans van Gerven filmpjes maken over Warmond Utopia, waarbij ze mooie plekken in en rond het dorp bezoeken.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant