Vincent Bijlo sluit het jaar af met een lach. | Foto: pr.
Vincent Bijlo sluit het jaar af met een lach. | Foto: pr. Foto: pr./Geerke Vermeulen

‘Humor brengt meer dan ooit verlichting’

Cultuur Sassenheim

Sassenheim • Vincent Bijlo blikt in zijn eindejaarsconference terug op het jaar 2022. Samen met zijn band speelt hij op zaterdag 10 december om 20.15 uur in Theater ‘t Onderdak (J.P. Gouverneurlaan 40a). Hij schept dan op eigenzinnige wijze orde in de chaos van een jaar vol met crises. Volgens Bijlo is er nog ruimte voor humor en hoop. Ook roept Bijlo mensen op om de theaters te steunen die na de moeilijke coronajaren nu worden geplaagd door hoge stookkosten. ‘Steun je lokale theater door naar voorstellingen te komen: Thuis blijven en daar stoken is duurder. Ga naar het theater!’.

Het crisisjaar 2022 lijkt een goudmijn voor grappen. Vincent Bijlo: “Zoals het geld een enorme inflatie doormaakt, zo gaat het ook met het woord crisis. Er zijn dit jaar zeker veertig crises aan de gang. Hoeveel crises kan en mens eigenlijk aan voordat hij zelf in een crisis belandt? Een goede cabaretier kan elk jaar aan, als hij dat niet kan, dan is het pas echt crisis.” Lang had de conference geen eigen naam, maar uiteindelijk koos hij voor de bijna onuitspreekbare titel: “GalV edreekegmO. Als je op je kop gaat staan hangen alle omgekeerde vlaggen weer gewoon, vandaar.” De blinde cabaretier maakte vaker een eindejaarsconference waarin hij terug blikt op het jaar. “Ik hou heel erg van het genre. Het is leuk en nuttig om orde te scheppen in die enorme nieuwslawine die constant over ons heen dendert. Wij zijn er in Nederland erg goed in om van scheten donderslagen te maken en donderslagen nauwelijks te horen. Samen met de band maken we er een avond van waar alles in het jaar het gewicht krijgt toegekend dat het echt heeft. Het is overigens ook wel zaak om af en toe in de show aan nieuws te refereren wat mensen alweer bijna vergeten waren; ‘oja, dat hadden we ook nog.’ Een lockdown, het lijkt alweer zo lang geleden, maar dat was nog dit jaar. Humor brengt meer dan ooit verlichting, het is de zuurstof van onze door stikstof verstikte wereld.”


Op zaterdag 10 december speelt Vincent Bijlo in Theater ‘t Onderdak. Kaarten kosten 18 euro per stuk en zijn verkrijgbaar via www.hetonderdak.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant