Afbeelding
Foto: pr.

Havelaar de Musical ook in Teylingen

Cultuur Warmond

Sassenheim/Warmond • Studio26 komt met Havelaar de Musical op vrijdag 17 februari naar theater Het Trefpunt. Om de twee opvoeringen op één dag mogelijk te maken, werkten Werkgroep Teylingen Fairtrade en theater Het Trefpunt nauw samen.

Het jaar 2020 was het tweehonderdste geboortejaar van de schrijver Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker. In het boek Max Havelaar, dat in 1860 verscheen, schrijft hij over zijn eigen ervaringen over de behandeling van de Indische bevolking op de koffieplantages op Java. En ook over zijn vergeefse verzet tegen de misstanden, afpersing en uitbuiting. Terugblikkend lijkt het koloniale tijdperk een bladzijde in onze geschiedenis die men anno nu misschien het liefst vergeet. Toch is er vandaag de dag meer en meer aandacht voor de rol die Nederland heeft gespeeld in den verre. Nu komt ook de kwalijke kant meer naar voren en zijn er inmiddels excuses gemaakt aan de bevolking van het huidige Indonesië. Als eerbetoon aan Multatuli voor zijn beroemde boek, een literair meesterwerk, werd de musical bedacht.

Batavus Droogstoppel

De spelers van Studio26 uit Velp nemen het publiek mee naar het voormalig Nederlands-Indië van bijna 200 jaar geleden. In de voorstelling worden koloniale misstanden aldaar op vertellende en beeldende wijze gespeeld. De musical wordt ingeleid door drie vertellers die een waargebeurd verhaal willen vertellen. Zij transformeren gedurende de voorstelling in de personages uit het boek. Zo maakt men kennis met onder andere Batavus Droogstoppel, handelaar in koffie, de Regent van het gebied Lebak op Java, Saïdja en Adinda en natuurlijk ook met Max Havelaar zelf. Eduard Douwes Dekker, die model stond voor de laatste, werd Nederlands ambtenaar in Lebak. Hij ontdekte de koloniale misstanden en ging er tegenin, maar kreeg nergens steun. Het bekende Fairtrade keurmerk Max Havelaar is overigens vernoemd naar de hoofdpersoon uit dit boek. De musical is een verhaal over liefde, vriendschap en verraad. Dat zich lang geleden afspeelde in een land hier ver vandaan, maar waarvan de thema’s nog altijd herkenbaar en actueel zijn. 

‘s Middags én ‘s avonds

De Werkgroep Teylingen Fairtrade heeft zich flink ingespannen om de musical in deze regio op de planken te krijgen. Zij vond daarin een partner in theater Het Trefpunt in Warmond. Samen dragen zij het risico en mobiliseren hun netwerk om publiek te trekken. Om zoveel mogelijk mensen de voorstelling te laten bijwonen, speelt men deze twee keer op één dag. ‘s Middags is er speciaal gedacht aan scholieren van het voortgezet onderwijs. Echter beide voorstellingen zijn open voor alle belangstellenden. De musical duurt vijf kwartier en kent geen pauze.

Kaartverkoop

Studio26 speelt zonder winstoogmerk, daarom blijft de entreeprijs laag. De middagvoorstelling begint om 15.00 uur. Kaarten zijn dan slechts 7,50 euro en met extra korting bij afname van tien stuks of meer. Deze zijn verkrijgbaar via bart.de.jong@wxs.nl. Ook loopt er een winactie waarbij men kans maakt op gratis kaarten (zie www.teylingenfairtrade.nl/nieuws)! Een deelnemer van Teylingen Fairtrade sponsort namelijk vijftig kaartjes voor de middageditie. 

De avondvoorstelling begint om 20.00 uur. Kaarten zijn dan 10 euro en verkrijgbaar via www.theaterhettrefpunt.nl, VVV Warmond of een half uur voor aanvang aan de zaal. Theater Het Trefpunt bevindt zich aan de Herenweg 80 in Warmond.

Uit de krant