Logo deteylinger.nl
Wethouder Rob ten Boden bekijkt met eigenaar Homan van het bedrijf Fore de opmerkelijke energiezuinige installatie voor de regeling van warmte. | Foto: NK
Wethouder Rob ten Boden bekijkt met eigenaar Homan van het bedrijf Fore de opmerkelijke energiezuinige installatie voor de regeling van warmte. | Foto: NK (Foto: Nico Kuyt)

Gratis scan bedrijven voor besparing op energie

  Duurzaam & Groen

Sassenheim • Waardoor kan een bedrijf of organisatie nog energie besparen? Samen met de Omgevingsdienst West-Holland biedt de gemeente een gratis energiescan aan voor het midden- en kleinbedrijf met daarna nog een twee jaar lange monitoring om de meter naar beneden te krijgen.

Door Nico Kuyt

Het probleem is het inzichtelijke maken van besparingen op energie. De bedrijven en organisaties zijn druk bezig met hun eigen bezigheden en niet met duurzaamheid, terwijl dat de kosten behoorlijk kan verminderen. Dat het koffieapparaat in de nacht soms nog nutteloos staat de pruttelen, staat niet op het netvlies. Het zijn soms kleine dingen waaruit de stekker getrokken kan worden om te besparen of zelfs een nul op de meter te halen.

De gemeente wil energiebesparing bij bedrijven en maatschappelijke organisaties stimuleren en biedt een scan aan om de bewustwording van het bezuinigen bekend te maken. Daar maakten sinds de start in 2017 tot nu toe 239 bedrijven gebruik van.

Na een initieel bezoek door Energiepartners komt er een advies en gaan zij het bedrijf tevens twee jaar lang monitoren. Organisaties die hiervoor in aanmerking komen zijn onder andere restaurants, zorginstellingen, sportverenigingen, veehouderijen en glastuinbouwbedrijven.

Nul op de meter

Vorige week deed wethouder Rob ten Boden de aftrap bij Fore installatie adviseurs aan de Madame Curiestraat in Sassenheim. Een adviesbedrijf dat al veel doet in het bestrijden van een teveel tollen van de teller. Zo is deze adviseur bezig geweest met de Voorhoutse Andreasschool, die nu de eerste school is met nul op de meter met een lekker binnenklimaat.

En nu leeft het boude plan van Fore het bedrijfsverzamelgebouw aan de Madame Curiestraat aan te pakken om zo de meter en energieleverancier optimaal te bedroeven. Zonnepanelen, aardwarmte en kleine windmolens kunnen dat volgens Homan van Fore bewerkstelligen. Het ultieme doel is helemaal van de energieprovider af te koppelen en dan volledig zelfvoorzienend in energie te zijn. Homan gelooft er heilig in dat het kan lukken. Nu al voorziet zijn eigen kantoor in het bedrijfsverzamelgebouw voor 97 procent in de eigen behoefte.

Verbeterpunten

Voor adviseur Nard Geerts van Energiepartners was het daarom een behoorlijke uitdaging om nog verbeteringen te vinden bij zulk een energiezuinig bedrijf. Maar hij ging aan de slag en dook in het toilet, bekeek de koffievoorziening en bezocht de plek van de computerserver en vond na dat stevig vorsen toch nog drie verbeterpunten. Vooral de server wasemt warmte en is een punt van aandacht. Met enkele simpele aanpassingen kan die laatste drie procent wellicht nog kunnen worden geslecht, meent Geerts. Opmerkelijk is overigens de vloerverwarming van het bedrijf. „98 procent van de vloerverwarming in Nederland is niet goed", stelt Homan, die voor zijn eigen aanleg een Duits bedrijf in de hand heeft genomen. „Je moet op de juiste plaats de juiste energie leveren. En dat moet goed uitgerekend worden." Het moet dus bijvoorbeeld bij de deur een andere warmte geven dan elders. Hier valt volgens Homan veel besparing te behalen.

Wethouder Ten Boden wees aanvullend op de energiescan nog op de Duurzaamheid Maatschappij Teylingen die initiatieven vanuit de samenleving helpt verder te ontwikkelen en aan te jagen en initiatiefnemers ondersteunt bij de uitvoer hiervan.

Meer berichten