Logo deteylinger.nl
Het Overbosch ging van een moddergebied naar groene oase. | Foto: pr.
Het Overbosch ging van een moddergebied naar groene oase. | Foto: pr. (Foto: pr.)
Voorhout

Waardering A+ kwaliteit voor Het Overbosch

  Duurzaam & Groen

Voorhout • Het begon in 2011 met een droom. De toekomst van het honderden jaren oude Overbosch stond op losse schroeven. De Provincie Zuid-Holland had plannen bedacht voor de aanleg van een turborotonde, die ten koste zou gaan van een kwart van het Overbosch. De daaropvolgende ophef leidde er toe, dat de Stichting Vrienden van het Overbosch werd opgericht.

Deze groep van vrijwilligers wilde er voor zorgen, dat het Overbosch behouden, onderhouden en opgeknapt zou worden. Na tientallen jaren van ‘verslonzing’ was het Overbosch na een regenbui niet meer dan een donker gebied, waar je niet zonder regenlaarzen door de modder moest banjeren. De vrijwilligers gingen aan het werk, zorgden voor extra groen, plantten duizenden stinsenbollen, realiseerden een kleischelpenpad en ruimden hondenpoep en zwerfvuil op.

Onderzoek

In april heeft een onafhankelijk CROW-onderzoek de staat van het Overbosch onderzocht. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Teylingen. Het eindoordeel luidde: ‘Het groen in het Overbosch staat gelijk aan A+ kwaliteit’. Dat is de allerhoogste kwaliteitsnorm, die een groen gebied kan behalen. Het bestuur van de Stichting Vrienden van het Overbosch is met recht trots op deze prachtige prestatie.

Nieuwe brug

Het rapport geeft ook aan, dat de staat van de brug in het Overbosch verbeterd moet worden. De gemeente Teylingen zorgt er in samenwerking met de Stichting Vrienden van het Overbosch voor, dat er een compleet nieuwe brug komt.

Groene parel

"We danken alle vrijwilligers, die zich in de afgelopen jaren hebben ingezet om van het oude, achtergebleven, Overbosch een fantastisch natuurgebied te maken. Het Overbosch kan met recht de groene parel van Voorhout genoemd worden’’, laat voorzitter Joep Derksen weten. "De komende jaren blijven we ons inzetten voor een nóg mooier en schoner bos, met een prachtige vijver en een bloeiende flora en fauna."

Meer berichten