Roodborstjes zie je in deze tijd veel in de tuin.
Roodborstjes zie je in deze tijd veel in de tuin. Foto: Alain Gighnone/ AGAMI.

Vogels tellen in eigen tuin op 29, 30 en 31 januari

Duurzaam & Groen Regio

Zet de voedertafel klaar en hang de vetbol op. Want op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 januari houdt Vogelbescherming Nederland voor de 18e keer de Nationale Tuinvogeltelling. Iedereen kan meedoen aan het grootste burgeronderzoek van Nederland.

Tsjilpende huismussen in de heg, een bungelende koolmees aan de vetbol en de grote bonte specht die van de vogelpindakaas komt snoepen. Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling heb je een half uurtje de tijd om helemaal op te gaan in de tuinvogels. Kopje koffie erbij en kijken maar.

Meedoen met de Tuinvogeltelling is leuk, je leert de vogels in je tuin wat beter kennen en eigenlijk is het tellen heel eenvoudig. Op de site www.tuinvogeltelling.nl staat een top 25 van de meest voorkomende tuinvogels, compleet met herkenningstips en geluid. Vorig jaar was de huismus de meest getelde vogel, gevolgd door de koolmees en de pimpelmees.


Hoe werkt het?

Tel op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 één keer een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee.

Noteer alle waarnemingen van een soort in uw tuin of op uw balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loopt u het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Dus: ziet u in uw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geeft u door: 5 koolmezen.

Uw telling geeft u op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 gemakkelijk door via de website www.tuinvogeltelling.nl. Het telformulier staat dan klaar. Tellingen kunnen worden doorgegeven tot uiterlijk maandagochtend 1 februari vóór 12 uur. Het is ook mogelijk de telling in te sturen via de web-app MijnTuinvogeltelling. Meer informatie daarover is te vinden op www.tuinvogeltelling.nl.

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling is er nu veel meer kennis over hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie is het mogelijk vogels beter te helpen en beschermen.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant