Logo deteylinger.nl
<p>Een manier om data over zwerfafval te verzamelen. | Foto: pr.</p>

Een manier om data over zwerfafval te verzamelen. | Foto: pr.

(Foto: pr.)
Teylingen

Samen in de strijd tegen zwerfafval

  Duurzaam & Groen

Teylingen • Zwerfafval is nog altijd een groot probleem en de lokale zwerfafval helden prikken zich een slag in de rondte om onze leefomgeving schoon te houden. Het opruimen voelt echter soms als dweilen met de kraan open. Erger jij je ook zo aan zwerfafval en wil je helpen dit probleem bij de bron aan te pakken? Dan nodigt De Groene Uitdaging je van harte uit om deel te nemen aan een online bijeenkomst in samenwerking met GoClean.

“Samen met jullie willen we de strijd aan gaan om zwerfafval bij de bron aan te pakken en organiseren daarom aansluitend een vijfweekse pilot ‘Zwerfafvalonderzoek’. Iedereen kan deelnemen, maar we hopen natuurlijk ook de reeds actieve en ervaren zwerfafvalrapers, schoonwandelaars, ZAP’ers en zwerfafvalbrigades te mogen verwelkomen.”

GoClean

GoClean is een landelijke community die zich data gedreven inzet om Nederland zwerfafvalvrij te maken en heeft hier de nodige ervaring mee. Daarvoor hebben ze een manier ontwikkeld om data over zwerfafval te verzamelen, zonder dat je hier tijdens het opruimen veel extra tijd aan kwijt bent. Er wordt al veel data over zwerfafval verzameld in Nederland. Deze gegevens zijn onder andere succesvol meegenomen in het besluit voor statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes. Maar ook om producenten aan te spreken, met als resultaat een overstap naar afbreekbare verpakkingsmaterialen of zelfs het uit de handel nemen van een product als de plastic knetterballen.

Telefoon

Tijdens de online bijeenkomst vertelt GoClean graag meer over hun werkwijze en het gebruik van het Zwerfafval Kompas om deze data inzichtelijk te maken. Daarna starten ze met het zwerfafval onderzoek, waarbij ze vijf weken lang zoveel mogelijk data en informatie verzamelen over het zwerfafval. Deze data wordt vervolgens vertaald naar effectieve preventiemaatregelen om zwerfafval te voorkomen. Via het aanmeldformulier voor de bijeenkomst, kun je ook alvast aangeven of je mee wilt doen aan deze pilot en of je daarvoor een ‘data-grijper’ zou willen uittesten. Hiermee kun je met je telefoon zwerfafval tijdens het opruimen eenvoudig vastleggen.

De online meeting is op donderdag 25 februari van 19.00 tot 20.30 uur via MS Teams. Aanmelden kan via het online formulier via www.degroeneuitdaging.nl/zwerfafval..

Meer berichten