Logo deteylinger.nl
Foto: pr.
Regio

Duin- en Bollenstreek weer stukje groener dankzij Steenbreek Actie

  Duurzaam & Groen

Regio • In het weekend van 14 en 15 mei konden inwoners uit de gehele Duin- en Bollenstreek hun tegels inruilen voor gratis plantjes tijdens de Steenbreek Actie. De actie was een groot succes en mensen gingen massaal aan de slag om tegels uit hun tuin te halen en deze in te ruilen voor groen. 

Dit is hard nodig, want meer dan 70 procent van de Duin- en Bollenstreek bestaat inmiddels uit steen. Het grootste deel daarvan ligt in onze eigen tuinen, dus iedere tegel minder is er één. Met het vergroenen van je tuin draag je een steentje bij aan de biodiversiteit, kan het water na hevige regenbuien makkelijker weg en het zorgt ook nog eens voor verkoeling op hete dagen. 

Genoeg redenen dus om aan de slag te gaan met het vergroenen van je tuin. En dat hebben we met z’n allen gedaan. Meer dan 1500 mensen deden mee aan de actie, allemaal met twee of meer tegels uit hun tuin. De bakken bij de tuincentra zaten aan het einde van de actie overvol met ingeleverde tegels en de mensen gingen enthousiast weer met plantjes naar huis. 

Nuttig

Bij Hoveniersbedrijf Rens de Rooij uit Hillegom werd flink uitgepakt voor deze actie. Zij zijn al jaren actief om minder steen en meer groen in de tuinen te promoten. Maar volgens Maartje de Rooij begint het onderwerp nu ook echt te leven. “Bij vorige acties kwamen mensen vooral voor de gratis plantjes, inmiddels zien we dat mensen ook echt beseffen wat het nut is van minder tegels. Dat is een goede ontwikkeling!”. Zo kregen ze veel vragen over hoe je je tuin het beste kunt vergroenen en waar je op moet letten voor een onderhoudsvriendelijke tuin met toch veel groen. 

Ook bij de andere tuincentra kregen ze veel enthousiaste en leuke reacties van de bezoekers. De steenbreek actie bleek dan ook een groot succes en is zeker voor herhaling vatbaar. Kijk voor meer informatie, leuke acties en tips op www.degroeneuitdaging.nl/alletuinengroen

Meer berichten