Afbeelding
Foto: pr.

Ondernemers laten zich inspireren tijdens duurzame avond

Duurzaam & Groen Regio

Regio • Zet de verwarming een paar graden lager, print wat minder papier uit en zet genoeg planten op je kantoor. Het zijn zomaar wat tips om de eerste stap te zetten richting duurzaam ondernemen. Meer dan zestig ondernemers, wethouders en belangstellenden uit de Bollenstreek kwamen vrijdagavond 1 april bijeen in het Noordwijkse Moon’s Farm. Op deze bijzondere locatie lieten zij zich inspireren over duurzaam ondernemen door sprekers Yvonne van der Hulst, Paul Veger en Rob Baan.

Initiatiefnemers van de bijeenkomst zijn Jan van Egmond namens City Management Teylingen en de Rabobank en Peter van Schooten van Van Schooten Bouwmaterialen in Voorhout. De laatstgenoemde spreekt veel ondernemers uit de Bollenstreek die wel duurzaam willen ondernemen, maar niet precies weten welke eerste stap zij kunnen zetten. Sommige ondernemers hebben al een stap in de duurzame richting gezet en willen verder om de wereld een beetje beter achter te laten. “Veel mensen denken meteen aan geld. Wat levert het mij op? Maar dat moet niet je drijfveer zijn”, aldus Van Schooten.

Pioniers

Yvonne van der Hulst, Paul Veger en Rob Baan zijn pioniers op het gebied van duurzaam ondernemen. Zo ontving Van der Hulst, directeur van Van der Hulst Bouwbedrijf, in 2018 de Nationale Innovatie en Duurzaamheidsprijs. Veger is de oprichter van Decos. In dit bedrijf maakt met slimme technologie het werk leuker en efficiënter en de buurt leefbaarder. Opvallend is dat Decos al jarenlang papierloos werkt. Althans, alleen de blauwe enveloppen van de Belastingdienst neemt Veger nog - met wat tegenzin - in ontvangst. Alle andere post wordt retour gestuurd. “Ik onderneem niet duurzaam, omdat het moet. Ik geloof ook niet in schaarste, maar in overvloed. Ik verdien mijn geld niet door te bezuinigen, want alles kan beter, vetter en gaver”, aldus Veger. Baan is de eigenaar van Koppert Cress, een bedrijf in microgroenten. De kassen in het Westland behoren tot de meest moderne en meest duurzame constructies in de wereldwijde tuinbouw.


De drie sprekers werken alle drie in een totaal andere sector, maar één ding hebben ze gemeen: duurzaam ondernemen doen zij vanuit hun hart. Het is meestal niet de voordeligste weg om te ondernemen, maar alle drie willen ze niet meer anders. “Je krijgt er ook energie van als je ziet wat je voor elkaar kunt krijgen”, aldus Baan.

Iedereen kan het

Voor wie denkt dat duurzaam ondernemen alleen voor grote bedrijven is, heeft het mis. Iedereen kan het. Yvonne van der Hulst: “Kijk eens goed om je heen en kijk waar het laaghangend fruit in jouw bedrijf is. Kijk eens naar je lampen. Hebben die allemaal ledverlichting? Bekijk je producten en de transportbewegingen. Er zijn zó veel aspecten. Schakel een adviseur in en neem samen eens de energierekening door. Laat je eens goed informeren, want soms zie je het gewoon zelf niet meer.”

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant