Afbeelding
Foto: BK

Gemeente gaat voor deel over naar aankoop biologische bollen

Duurzaam & Groen Teylingen

Een meerderheid van de raadscommissie Bestuur kon zich vinden in de aankoop door de gemeente van minimaal 25 procent biologische bloembollen. Nu zijn dit nog allemaal niet-biologische bollen. Alleen Forum voor Democratie was fel tegen.

Door Nico Kuyt

De fractie van GroenLinks en Partij voor Teylingen dienden een motie voor de biologische bollen. Mede-indieners waren de ChristenUnie, D66 en PvdA. De aankoop van 25 procent biologisch geeft deze telers een steuntje in de rug. Het resulteert ook in het gebruik voor deze bollen van geen bestrijdingsmiddelen, is beter voor het milieu, schoon water, een vruchtbare bodem, meer biodiversiteit en natuurherstel, aldus de indieners. 

Goede bollen

B&W stond er positief tegenover, zo kon wethouder Heleen Hooij melden. Er worden misschien minder bollen aangekocht, maar wel de goede. De gemeente heeft een voorbeeldfunctie, vonden diverse fracties. Het geeft telers ook zekerheid. De extra uitgave past binnen de pot voor groenvoorziening, dus dat is ook geen probleem. Forum voor Democratie kon zich niet vinden in de motie. De telers worden de laatste tijd al flink gedupeerd. 

De fractie vond het een ‘groene obsessie’ en er moet gestopt worden met het opdringen van verplichtingen. De motie gaat voor stemming naar de aankomende gemeenteraad.

Uit de krant