Logo deteylinger.nl
Foto: pr

Familierelaties in de Bijbel

  Geloof & Religie

Voorhout • Kring Zoektocht Voorhout opent het seizoen op maandag 8 januari met het jaarthema 'Familierelaties in de Bijbel'. De eerste sprekers zijn dr. Eric Ottenheim (docent UU) en rabbijn Leo Mock (docent Jodendom aan de KTU ( Tilburg)).

Beiden nemen de bezoekers mee in het verhaal van Jacob en Ezau: "Broer en vijand, vijand en broer." Het Bijbelboek Genesis verhaalt over de mens in zijn meest fundamentele relaties: man vrouw, mens God, mens aarde, mens dier, en bovenal, in zijn familierelaties, als broer en broer. Jacob en Ezau markeren op dramatische wijze hoe het in families mis kan gaan. Wanneer het eerstgeboorterecht tegen de verwachting in naar Jacob gaat zet dit een cyclus van angst en geweld in gang die later nog lang doorklinkt.

Hoe lazen de rabbijnen deze broedertwist tijdens de Romeinse bezetting en van de christelijke dominantie? Wat gebeurt er met deze verhalen in de middeleeuwen en in de moderne tijd? In dit leerhuis wordt besproken hoe zelfs de Bijbels gefundeerde religieuze stereotypen geleidelijk kunnen transformeren, en waarom Ezau zowel de mythologische vijand kan zijn als een spiritueel rolmodel.

Het Leerhuis begint om 20.00 uur in De Verdieping (Aletta Jacobslaan 1, Voorhout). Inloop vanaf 19.30 uur. De bijeenkomst duurt tot 22.00 uur. Deelname kost 4 euro.

Meer berichten