Logo deteylinger.nl
Dominee Moll in zijn vaste stoel: 'Hier zit ik in het licht, voel ik de warmte van het geloof'. | Foto: MV
Dominee Moll in zijn vaste stoel: 'Hier zit ik in het licht, voel ik de warmte van het geloof'. | Foto: MV (Foto: pr.)

Ds. Tim Moll, de lachende dominee, neemt afscheid

  Geloof & Religie

Sassenheim • Dominee Tim Moll neemt na 24 jaar afscheid als predikant van de Protestantse gemeente. Jaren waar hij met veel plezier op terugkijkt. Op zondag 1 juli gaat hij met emeritaat. Daar ziet hij als een berg tegenop.

Gesprekken met dominee Tim Moll gaan snel de diepte in. Over de betekenis van het geloof kan Moll uren praten. Hij denkt na, geeft voorbeelden en legt uit. Het liefst met een beetje humor, een van zijn kenmerken. Met een kwinkslag maakt hij vergelijkingen tussen het dagelijks leven en dat wat zich in de kerk afspeelt. Een dosis zelfspot is hem daarin zeker niet vreemd.

Was dominee worden een jongensdroom?

"Nee, want eigenlijk zou ik medicijnen gaan studeren. Ik stond al ingeschreven, maar zakte voor mijn eindexamen. Als dat niet was gebeurd, dan was ik nu huisarts geweest. Uiteindelijk ben ik theologie gaat studeren. Niet omdat ik dominee wilde worden, maar ik wilde voor mezelf uitvinden of het christelijk geloof wel betrouwbaar was. Mijn vader was ook predikant, maar het is van huis uit niet direct aangemoedigd. Als ik een andere studie had gekozen, was dat ook goed geweest. Ondanks dat ik uit een christelijk gezin kwam, had ik toch de vragen of het klopte wat ze zeiden over het geloof, én of het voor mij waardevol was om te geloven. Dat wilde ik voor mezelf duidelijk krijgen. Blijkbaar was het antwoord op al die vragen 'ja', want ik ben uiteindelijk dominee geworden. Mijn ouders hebben af en toe die diensten die ik als voorganger heb geleid, bezocht. Maar niet vaak hoor, ze gingen vooral naar hun eigen kerk. Een bijzonder moment was wel dat mijn vader mij in de Julianakerk heeft bevestigd als predikant. De foto waarop ik kniel en hij dat doet, is mij heel dierbaar."

Is dominee-zijn werk of een roeping?

"Het is een ongewoon beroep en het is een heerlijk ambt. Ongewoon, omdat als mensen vragen wat je doet en je zegt het, veel van hen niet precies weten wat het is. Het blijft een beetje apart. En is het een roeping? Ja, in die zin dat ik me persoonlijk aangesproken voel om dit te doen. Maar als ik huisarts was geworden, was dat ook zo geweest."

Op vrijdagavond 29 juni vanaf 19.30 uur is in de Julianakerk aan de Julianalaan in Sassenheim een informele afscheidsreceptie voor predikant Tim Moll. Zondagmorgen 1 juli om 10.00 uur is in diezelfde Julianakerk de afscheidsdienst, waarin ds. T. Moll zelf voorgaat en formeel afscheid neemt van de Protestantse Gemeente Sassenheim.

Lees het hele interview in De Teylinger van woensdag 27 juni. 


 

Meer berichten