Logo deteylinger.nl
Foto: pr.
Voorhout

De Paraplu geeft vrijwilligers veel voldoening

  Geloof & Religie

Voorhout • Burgemeester Carla Breuer opent op zaterdag 25 mei om 11.00 uur de pop-winkel de Paraplu. Sinds het vertrek van het Kruidvat, hebben tientallen vrijwilligers van drie verschillende Voorhoutse kerken zich ingezet voor de inrichting en het schoonmaken van de winkel met een missie aan de Herenstraat.

Een grote klus voor een winkel van 340m2 en dat ook nog met een minimaal budget. Met serieuze winkelstylistes in de arm, was de uitdaging om het steriele karakter te veranderen naar een warm, sociaal klimaat. Met veel natuurlijke, hergebruikte materialen menen de vrijwilligers hier goed in geslaagd te zijn. 

Liefde voor de medemens

Goukje Siebers is de grote motor achter de Paraplu. Ze is gestopt met haar fysiotherapiepraktijk en had ze twee dromen: ofwel werken met dementerende ouderen of een winkel met kinderkleding beginnen. Op wonderlijke wijze kwam ze in contact met andere vrijwilligers en ze was direct om. Op bescheiden en tegelijkertijd daadkrachtige wijze leidt zij de concrete inrichting van de Paraplu. Hoewel geen lid van een van de betrokken kerken, valt haar liefde voor mensen onmiddellijk op. Ze stopt veel tijd en energie in de winkel, alsof het haar eigen winkel is. Siebers meent dat het succes vooral bestaat uit het sociale karakter van de winkel en de lage drempel om binnen te stappen. De Paraplu is een ontmoetingswinkel. Niet gedreven door winst, maar door een diversiteit aan vrijwilligers met maar één doel, er te zijn voor de ander.

Voldoening

Marga de Winde is lid van de Protestantse Kerk en zet zich in voor vele taken binnen en buiten de kerk. Ze vindt het fijn om met andere gemotiveerde vrijwilligers in contact te komen en samen te bouwen aan dit project. "Het kost best veel tijd en energie, maar het geeft ook veel voldoening. Ik had al jaren een droom om in een leeg pandje een winkel te starten waarbij geld 'geen' rol speelt. Gewoon om mensen elkaar te laten ontmoeten en gezelligheid te geven. Ik heb een drukke baan en was op dat moment heel druk bezig met de Alphacursus van Kaleb en de Kleine Kerk, maar toen dit voorbijkwam heb ik me meteen aangemeld. Een unieke kans!".

Gesprekken

Bijna iedere klusavond is Marcel Molenaar aanwezig. Hij verfde, bouwde een tafel van pallets en samen met zijn vader, heeft hij veel pallets en gaasbaken per tractor en open wagen van een bollenboer naar de Paraplu gehaald. Molenaar is op vele terreinen actief in het vrijwilligerswerk, zowel binnen Baptisengemeente Kaleb als bij de Sterrewacht, het maatjes-project, geeft Nederlandse- en wiskundeles aan asielzoekers en middelbare scholieren. Van huis is hij bedrijfseconoom, had ook een eigen zaak en die ervaring zet hij in voor de boekhouding van de Paraplu. " Ik vind de winkel door haar missie een heel goed initiatief. Ik wil de mensen die binnenkomen in de winkel het gevoel geven dat er naar hen geluisterd wordt en dat het een warme plek is waar mensen graag komen en zich thuisvoelen. Niet de winst van de winkel is belangrijk, maar de gesprekken die gevoerd worden."

Meer berichten