Logo deteylinger.nl
Foto: pr./Hennie Keeris

Verhalen en meer...

  Geloof & Religie

'Verhalen en meer…' is dit jaar het thema van het programma van Vorming & Toerusting, dat de gezamenlijke kerken van Sassenheim en Warmond hebben samengesteld. Het programma telt dit jaar negentien activiteiten, die een veelheid aan terreinen binnen en buiten de kerk bestrijken.

In de Adventstijd staan de verhalen uit het Bijbelboek Jesaja centraal, die volgens de christelijke traditie verwijzen naar de geboorte van Jezus. En daar is het niet bij gebleven. De componist Georg Friedrich Händel liet zich door deze teksten inspireren toen hij The Messiah schreef. Het bijbelboek en het muziekstuk komen samen in twee avonden die worden verzorgd door prof. Dr. Arie van der Kooij en die in de Adventstijd worden gehouden.

Preek
Een belangrijk onderdeel van de zondagse eredienst is de preek, ofwel de uitleg en verkondiging. Ook hier gaat het om een verhaal dat wordt verteld. Wat komt er bij het maken van de preek kijken? Wat zijn de inspiratiebronnen voor de predikant? Wat kan hij wel en wat kan hij niet zeggen? Over deze en andere vragen verzorgt ds. Egbert van der Weide een avond. En als u komt, mag u ook zelf meeschrijven aan een preek.

Mysteries
Soms zijn verhalen omgeven door mysteries. Dat geldt bijvoorbeeld over Graf 55 in de Vallei der Koningen. Het graf ligt in Egypte en is belangrijk voor de geschiedenis van het oude Egypte. Maar er gebeuren vreemde dingen rond dat graf. Ds. John Fockens zal hierover zijn verhaal vertellen.

Gevangenisleven
Daarnaast hebben verhalen hebben niet altijd mooie kanten. Hoe vertel je dat iemand uit jouw familie in de gevangenis zit. Wat weten we van het leven daar? Ds. Jan Willem Korpelshoek is predikant in jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim. Hij wil het verhaal vertellen over het leven in Teylingereind en betrekt daarbij ook ons geloof. Staan we tegenover de gevangene of staan we naast hem?

Antisemitisme
En wat te denken van de verhalen die al eeuwenlang de ronde doen over onze joodse broeders en zusters? Valse beschuldigingen en onware informatie gaan al heel lang hand in hand en vormen zo de basis voor het antisemitisme. Dr. Bart Wallet komt naar Sassenheim om uit te leggen waar dat antisemitisme vandaan komt en wat er aan zouden kunnen doen.
Bovenstaand is slechts een greep uit de onderwerpen die komende winter aan de orde komen. Het volledige programma is te vinden in de deelnemende kerken uit Sassenheim en Warmond en op de website van diezelfde kerken.

Meer berichten