Logo deteylinger.nl
De Matthiaskerk in Warmond.
De Matthiaskerk in Warmond. (Foto: pr.)
Teylingen

Parochie Sint Maarten viert weer samen de eucharistie

  Geloof & Religie

Regio • Al vanaf het eerste begin kwamen christenen op zondag samen om de Schrift te lezen, te bidden en de eucharistie te vieren. In de eucharistie deden de christenen wat Jezus hen op Witte Donderdag had voorgedaan: het breken van het brood en het delen van de wijn. Na het uitbreken van de coronacrisis in ons land zijn alle katholieke kerken noodgedwongen gestopt met het houden van openbare kerkvieringen. Slechts in beperkte mate waren kleine samenkomsten mogelijk, voor een uitvaart of een huwelijk.

Parochianen van Sint Maarten konden digitaal meevieren, of naar de mis kijken op NPO2. In het weekeinde van 4 en 5 juli 2020 gingen de zeven kerken van de parochie Sint Maarten weer open voor kerkvieringen. Vooralsnog waren dat alleen woord- en gebedsvieringen, geen eucharistie. Want het uitreiken van de Heilige Communie werd een te groot gezondheidsrisico geacht.

Eucharistievieringen nu weer mogelijk

In de katholieke traditie is eucharistie vieren veel méér dan een gedachtenisbijeenkomst aan iemand die het ons lang geleden heeft voorgedaan. In de eucharistie wordt opnieuw (niet overnieuw) het lijden, sterven én verrijzen van Jezus Christus tegenwoordig gesteld. In de eucharistie vieren en ontvangen katholieken dat wat zij zijn: het Lichaam van Christus.

Voor de parochianen van Sint Maarten is het dan ook een grote vreugde dat zij sinds begin augustus weer eucharistie mogen vieren en de H. Communie kunnen ontvangen.

Een parochiaan

Een oudere heer wandelt leunend op zijn wandelstok de kerk binnen. “Wat ben ik blij dat ik straks weer de communie krijg’, zegt hij. En hij vervolgt: “Ja, het was natuurlijk mooi dat je een mis kon volgen op de televisie, en ik heb ook wel eens digitaal gekeken naar de vieringen vanuit Warmond. Kwam die laptop die ik een paar jaar geleden kocht om te kunnen mailen toch maar mooi van pas. Ik vond het eerst nog wel ingewikkeld hoe je een reservering kon maken om naar de kerk te gaan, maar daar hebben mijn kinderen me mee geholpen. En toen bleek het niet eens zo moeilijk te zijn. Gewoon klikken op de rode knop midden op de website van de parochie. Kind kan de was doen. Nou, dag hoor.”

Coronamaatregelen

Uiteraard worden alle voorschriften van het RIVM en van de Nederlandse bisdommen goed in acht genomen, want zorgdragen voor een goede gezondheid van alle bezoekers blijft een belangrijk uitgangspunt.

Meer berichten