Logo deteylinger.nl
<p>Allerzielen in het licht in Voorhout in 2018. | Foto: pr.</p>

Allerzielen in het licht in Voorhout in 2018. | Foto: pr.

(Foto: pr.)
Teylingen

Allerzielen in het licht alleen digitaal

  Geloof & Religie

Teylingen • Allerzielen is de dag waarop in de rooms-katholieke kerk alle dierbare overledenen worden herdacht. Deze gedachtenis wordt sinds de twaalfde eeuw op 2 november gevierd op de dag na Allerheiligen. Als gevolg van deze aanscherping van de regels kunnen de plannen, die er waren voor de parochie Sint Maarten om in elke parochiekern een mooie Allerzielenviering te houden, geen doorgang vinden. In plaats komt er een online Allerzielenviering.

Allerzielen wordt overal in de wereld in katholieke kerken gevierd. Op vele plaatsen is het de gewoonte om een Allerzielenviering te houden op 2 november zelf of in het weekeinde het dichtste bij 2 november, waarvoor met name de nabestaanden worden uitgenodigd van de overledenen van dat jaar. Tijdens de viering worden de overledenen herdacht en de nabestaanden krijgen vaak na afloop een gedachteniskaars mee naar huis of een gedachteniskruisje, dit verschilt van kerk tot kerk.

Corona

Sinds het uitbreken van de coronacrisis gaat alles anders dan voorheen. Nadat we als kerken een korte tijd weer min of meer gewoon konden vieren (uiteraard met inachtneming van alle voorschriften), hebben ook de kerken nu te maken met de gevolgen van weer toenemende aantallen besmettingen.

Online

Als gevolg van deze aanscherping van de regels kunnen de plannen, die er waren voor de parochie Sint Maarten om in elke parochiekern een mooie Allerzielenviering te houden, geen doorgang vinden. In plaats daarvan komt er een online Allerzielenviering op maandag 2 november om 19.00 uur vanuit de Matthiaskerk in Warmond. Tijdens de viering worden alle overledenen van het afgelopen jaar met name genoemd. Voorgangers zijn pastoor Straathof, pastor Owel, diaken Lamberts, diaken Prins plus enkele uitvaartintermediairs. Parochianen en nabestaanden kunnen deze viering volgen via https://kerkdienstgemist.nl/, en dan doorklikken naar St. Matthias, Warmond.

Meer berichten