Logo deteylinger.nl
<p>Pastor P. Owel</p>

Pastor P. Owel

(Foto: Louis Bunck)
Teylingen

Medicijn tegen chagrijn

  Geloof & Religie

Bakkers klaar, bakken maar! Zo begint elke opdracht van het programma ‘heel Holland bakt’. Een programma dat steevast op hoge kijkcijfers kan rekenen. Niet alleen omdat er gewone mensen in meedoen, die gewoon om de eer strijden en niet om een enorme prijs, maar bovenal vanwege de humor, die de presentator André van Duin er met de jury, in de persoon van Janny en Robèrt erin weten te leggen. 

Relativerende humor, waarmee men elkaar op de korrel weet te nemen zonder te kwetsen; waarmee degene, die de tent moet verlaten er toch met een opgeheven hoofd uit kan gaan en waarmee missers worden uitgesproken en als een belangrijk leerpunt worden ervaren en aanvaard.

Gezonde humor: een belangrijke basis; niet alleen voor een televisieprogramma, maar ook in ons dagelijkse leven; vooral wanneer we lastige dingen moeten aanpakken of een moeilijke periode moeten doorkomen. Want merkt U het ook: hoe langer de coronacrisis met alle maatregelen duurt, hoe groter het gevaar van chagrijn en chagrijnigheid.

Maar: van chagrijn wordt je niet vrolijk en chagrijnige mensen maken de situatie alleen maar erger. Iemand in de rij achter de kassa liet luid en duidelijk horen: schiet nou toch eens op bij die kassa! Dat maakte de stemming er niet beter op. Iemand kwam de kerk binnen met de woorden: ik heb me niet aangemeld en ik ga gewoon zitten; een goeie die me weg krijgt. Het gaf een akelige sfeer.

Gelukkig had de kassière wel de juiste humor op zak. Zij riep om: klanten die lang hebben moeten wachten krijgen extra airmiles!

Gelukkig had de gastvrouw wel het juiste gevoel voor humor. Ik heb uw plaats al gereserveerd; en ze begeleidde de persoon naar de biechtstoel!

Kijk, daarmee was de spanning uit de lucht en kon er opgelucht adem worden gehaald. Want dat doet gezonde humor. En die ontstaat wanneer je niet toegeeft aan een negatief gevoel; negatieve uitspraken of een negatieve houding. Wanneer je ook jezelf op de korrel kunt nemen of laten nemen. Soms ligt die humor gewoon op straat of voor het oprapen. Wanneer we dat niet uit het oog verliezen wordt een crisis toch wat lichter en luchtiger.

Pastor P. Owel

Meer berichten